středa 5. prosince 2012

RECENZE Luxus/Luxe

Luxus - obálka
Luxus
  • Anna Godbersenová
  • nakladatelství: BBart
  • vydáno: 2011
  • počet stran: 304


ANOTACE NA BUX.CZ
Život v přepychu
Půvabné dívky v krásných šatech, které se baví až do svítání na večírcích, neodolatelní mladíci s prohnaným úsměvem a nebezpečnými úmysly. Drobné lži, temná tajemství a skandální vztahy. Takový je Manhattan v roce 1899… Manhattanské společenské scéně vládnou Elizabeth a Diana Hollandovy. Když zjistí, že jejich postavení je velice vratké, náhle všichni představují hrozbu pro jejich šťastnou budoucnost. Tenhle vzrušující výlet do věku nevinnosti, který se odehrává ve světě bohatství a klamu, má ovšem k nevinnosti nesmírně daleko.

PODROBNÝ OBSAH

Kniha vypráví příběhy několika lidí žijících na Manhattanu v roce 1899.

 Elizabeth Hollandová, nádherná a dobře vychovaná dívka, která ale skrývá tajemství, které by mohlo ohrozit vlastní rodinu a hlavně její pověst. Miluje Willa Kellera, kočího její rodiny, stejně jako on ji. Do Willa je zamilovaná ale i Elizabethina bývalá přítelkyně a služebná - Lina.
 Její mladší sestra Diana Hollandová, dobrodružná a svérázná dívka, která svádí muže na každém rohu. Jejich matka Louisa Holladnová, po ztrátě svého milujícího manžela Edwarda Hollanda, zjišťuje, že její rodina má finanční potíže.

 Henry Schoonmaker, nejžádanější muž v okolí a proslulý lamač mnohých dívčích srdcí, se tajně schází s dívkou, Penelopou Hayesovou, další z bohatě urozených rodin a nejlepší přítelkyní Elizabeth.
 William Schoonmaker, Henryho otec, se rozhodne, že svého syna ožení s Elizabeth Hollandovou, jelikož je nejen bohatá, ale i dobře vychovaná. Když se zasnoubení Henryho a Elizabeth roznese na veřejnost, Penelopa bude vztekem bez sebe a bude se chtít pomstít, protože se domnívala, jako všichni ostatní, že si Henryho měla vzít ona.

ZBYLÝ OBSAH KNIHY PROZRAZUJE ZÁPLETKU I KONEC KNIHY.
NEDOPORUČUJI ČÍST!

 Diana Hollandová a Henry Schoonmaker se nebezpečně a příliš sbližují. Dianě se líbí, že je Henry jedinečný a nikoho takového ještě nepoznala. Henrymu se na Dianě líbí, že má svobodnou mysl a dokáže se chovat neeticky vůči všem pravidlům pro dámy z lepší společnosti.
 Když Will Keller zjišťuje, že je Elizabeth zasnoubená s někým jiným a ještě k tomu, mu to neřekla, nemá jinou možnost než odjet.
 Elizabeth, aniž by věděla, že Penelopa vymýšlí pomstychtivý plán, ji žádá, aby zaujala místo hlavní družičky. Penelopin plán není přesný, ale zatím se snaží oklamat Elizabeth a zůstat její nejlepší přítelkyní. Dianě nevadí, že není hlavní družička, protože prožívá skutečnou lásku s neodolatelným Henrym.
 Will odjel a nechal Elizabeth dopis, že by mohla ještě změnit své rozhodnutí a odjet s ním. Dopis Elizabeth nenajde, místo ní si ho nechá Lina a nikomu ani neprozradí jeho obsah.

 Jelikož se Henry nechová způsobile a tak, jak by měl, jeho otec William posouvá termín svatby dopředu - do svatby zbývá týden. Přípravy jsou v plném proudu.
 Elizabeth vyhodí Linu, protože se k ní chová nezdvořile a také jí řekne, že si Willa nezaslouží. Lina potká Penelopu, které prodá Elizabethino tajemství - tajný poměr s kočím - a dopis za peníze, nějaké šaty a byt. Lina si chce s penězi užít a zkusit si patřit mezi její vrstevníky. Hned potká mladého, hezkého a milého Tristana Wrigleyho, který se k ní přátelsky zachová.
 Penelopa začne vyhrožovat Elizabeth. Tu trápí, že když zruší zasnoubení s Henrym, její rodina bude chudá, a když si ho vezme, Penelopa zveřejní dopis, který jí napsal Will, a její rodina bude mít špatnou pověst.
 Diana a Henry spolu prožívají poslední noc, kdy mohou být spolu, a využívají ji k tomu, aby si pokládali otázky a lépe se poznali.
 Elizabeth zjišťuje, že Diana a Henry se tajně schází, ale není naštvaná, spíše přišla na plán, který by mohl vše vyřešit.

 Všichni lidé se dozvídají, že Elizabeth zemřela - utopila se v řece Hudson, při projížďce s Penelopou. V den, kdy se měla Elizabeth vdávat, se koná její smuteční mše. Diana i Henry si dávají za vinu Elizabethinu smrt, jelikož zemřela v den, kdy se dozvěděla o Henryho a Dianě vztahu.
 Nakonec Diana dostává dopis od Elizabeth, ve kterém jí sděluje, že je naživu v Chicagu, kde hledá Willa. Musí si dát na Penelopu pozor, protože chce Henryho za každou cenu jen pro sebe. A DIana musí zůstat jako jediná, která ví, že je Elizabeth naživu.

RECENZE

 Kniha se mi opravdu moc líbila. Knihy, které jsou bez prvků fantasy, se mi nezamlouvají, ale tato mě opravdu ohromila. Všechny postavy byly velice propojené a každá událost dávala smysl. Celkově byla knížka jiná, než které vycházejí v tuto dobu - vůbec se jim nepodobá a to je dobře.
Anna Godbersenová
 Děj, prostředí i doba je hodně odlišná. Četla jsem ji asi 2 dny a uchvátila mě natolik, že si opravdu ráda přečtu další díly a tuto sérii budu opravdu moc ráda řadit mezi mé nejoblíbenější.
 Rozhodně doporučuji, jestli chcete číst něco odlišného a pokud máte rádi chování i oblékání v jiné době, tak neváhejte a přečtěte si ji. Bude se Vám moc líbit a neprohloupíte.
 Celkově bych tuto Knížku ohodnotila 9/10bodů. Pokud jste četli moji reakci na knihu, pochopíte proč.



TRAILER KE KNIZE - SLOŽENÉ Z FILMŮ (píseň: Karl Jenkins - Palladio)

Žádné komentáře:

Okomentovat