pondělí 28. ledna 2013

RECENZE Drakie/Firelight

Drakie


  • Sophie Jordan
  • nakladatelství: CooBoo
  • vydáno: 2012
  • počet stran: 296

ANOTACE NA BUX.CZ

Jacinda od malička žije s cejchem výjimečnosti a ví, že každý její krok je sledován. Touží ale po svobodě rozhodovat se sama za sebe. Když poruší nejposvátnější zásadu svého druhu, skoro za to zaplatí životem. Zachrání ji krásný cizinec, který byl poslán, aby lovil takové, jako je ona, potomky draků, kteří na sebe dokážou vzít lidskou podobu. Jacintina rodina je nucena uchýlit se do světa smrtelníků, kterému není lehké se přizpůsobit...


PODROBNÝ OBSAH

 Existují bytosti, které se umějí převtělit v drakie - něco jako lidští draci, kteří mají drakijskou krev a kůži a ze zad umí rozvinout křídla u jemných pavučinkových vláken. Drakie žijí v kmenech a mají určitá pravidla. Nesmí létat ve dne a také nesmí prozradit, že se umí převtělit do lidské podoby. To nikdo neví, obzvlášť lovci drakieů. Chytají je po generacích a drakieové pomalu vymírají.
 Jacinda, jediná drakie, která dští oheň, spolu se svou kamarádkou Azurkou poruší pravidla. Půjdou se při rozbřesku proletět. Jacindu najdou lovci. Jeden z nich, mladý Will, jí dokonce spatří, ale místo toho, aby jí nahlásil a chytil, tak jí zachrání a ostatní lovce přivede na špatnou stopu.

ZBYLÝ TEXT PROZRAZUJE KONEC I ZÁPLETKU KNIHY, NEDOPORUČUJI ČÍST!

 Ještě ten den utečou Jacinda, její dvojče Tamra, u které se nikdy neprojevila její drakie, a jejich matka, která nechala svou drakie zemřít. Jejich otec, pyšný drakie, je nezvěstný už dlouhou dobu. Jacinda je proti útěku, protože nechce odejít od kmene, který jí chápe a ochraňuje a navíc se s nikým nerozloučila, zvláště ne se svou nejlepší kamarádkou Azurkou. Jenže nemá na výběr. Jejich matka vybere místo v Nevadě, několik kilometrů od Las Vegas, Chaparral.
 Celá rodina je chudá, a proto budou bydlet v zahradním domku. Jacindě se nelíbí, že žijí v poušti, kde ji může rychle zemřít její drakie. Jacinda a Tamra začnou chodit do školy.
 Tamra je šťastná - chce normální život a navíc skvěle zapadá. Naopak Jacinda si připadá nesvá a když opět potká Willa, který jí dříve zachránil, tak zpanikaří. Sice jí Will nepozná v lidské podobě, ale něco je k sobě táhne. Jacinda vždy, když ho vidí, má nutkavou touhu se přeměnit. Oficiálně se spolu seznámí, Jacinda také pozná jeho dva bratrance, další lovce, Xandera a Angusem, kteří nevypadají tak vlídně, jak Will.
 Jacinda si najde kamarádku, milou Catherine, která jí poradí, ať se od Willa drží, co nejdál, neboť Brookly Davidová i ostatní dívky ze školy mohly udělat ze života peklo. Bohužel se Will a Jacinda neovládnou a sblíží se. Pak když se Jacinda přemění, Will jí uvidí. Bude vyděšen, ale nakonec jí pochopí.
 Jacinda nějakou dobu tajně navštěvuje Cassian, drakie, který si jí měl vzít. Dává jí čas na rozmyšlenou, aby se vrátila ke kmeni.
 Jacinda a Will půjdou z donucení na setkání lovců. Will se tam popere s Cassianem a spadne ze skály. Jacinda se přemění před ostatními lovci, tím vyzradí tajemství převtělení, jen aby zachránila Willa. Ten se přizná, že jeho otec ho dřív uzdravil drakijskou krví od vážné nemoci. Teď má Will instinkt zachytit drakie, jenže je s nimi i spojený.
 Jacinda, Tamra, jejich matka a Cassian se vrací ke kmeni, neboť prozradili, že jsou drakieové. Will Jacindě slibuje, že si jí nakonec najde. Oba trápí, že drakieové mohou žít i tři sta let, což lovci nemohou.


RECENZE

 Na knihu jsem na narazila, když jsem projížděla různé blogy. Tato kniha se tam hodně krát objevila a tak jsem jí chtěla zkusit. Děj se mi líbil a vypadal hodně zajímavě. Hned na začátku byla akce, což oceňuju a navíc jsme se mohli hned seznámit s hlavními postavami, které jsem si hodně oblíbila - úplně všechny. Obálka se mi také moc líbila - ty ohnivé vlasy, zúžené zorničky a také naznačení drakijské kůže - dokonalý. Moc jsem od toho nečekala, protože jsem si myslela, že draci nejsou zrovna žánr podle mého gusta, ale jak jsem jí začala číst, tak se mi líbila čím dál víc. Četlo se mi to hrozně svižně a navíc jsem hltala každé slovo, každý moment.
 Děj byl poutavý a všechny detaily se mi moc líbily, ať už to byly maličkosti od vzhledu místnosti až po rychlost utváření citů (vím, že tohle bylo hodně zvláštní slovní spojení).

 Akce - na konci boj, který byl napínavý a mohlo to skončit jakkoliv. Konec, který zvolila autorka se mi líbí moc, myslím, že lepší být nemohl.
 Láska - samozřejmě jste pochopili dobře, že se něco stane mezi Jacindou a Willem. Je jen dobře, že jsou "nepřátelé", protože to knihu hodně dělá. Pak tam můžeme vidět, jak je Cassian zamilovaný do Jacindy. Tahle láska je sice jednostranná, ale také jí fandím. Škoda, že je Jacinda tak rozhodná, protože miluju milostný trojúhelníky! :D
 Postavy - jak jsem řekla, mám ráda všechny. Jacinda byla rozhodná a snažila se být správná, ale osud ne a ne jí to dovolit. Will mi přišel jako klasický kluk v nynějších knihách - vtipný, pochopí, nezklame, strachuje se... ale pak by to nebylo ono, musím říct, že to tentokrát toleruju, protože mi tam naprosto sedí. Cassian, je to takový ten člověk, který dostane vše, co chce. Akorát Jacinda je taková, že si jde za svým - takže žádný Cassian, ale Will.
 Jména. Jacinda je příšerné jméno - mělo být sice velice neobvyklé, protože je hlavní postava a navíc je drakie, ale stejně mi prostě nesedí. Will - obyčejné a klasické jméno, ale stále má kouzlo. Cassian - připadá mi jako pro nějakého prince, což on ve skutečnosti něco takového je.

 Vyšel nám i další díl Drakie - Útěk.
Jacinda vyzradila tajemství svého drakijského kmene, aby zachránila chlapce, kterého miluje. Převtělila se kvůli němu před lidmi, a tak porušila jedno z nejpřísněji dodržovaných pravidel. Teď se ale musí ke kmeni vrátit, s vědomím, že Willa možná už nikdy neuvidí. Will má zastřenou paměť a jeho vzpomínky na onu osudnou noc a slib, který Jacindě dal, jsou zřejmě ty tam. Za své prohřešky a za to, že z drakijského města utekla, ale hlavně proto, že se zamilovala do lovce draků, Jacinda přichází o výsadní postavení i o nejlepší kamarádku Azurku. Cítí se strašně osamělá a začíná pochybovat o tom, jestli přece jen nedělá chybu, když se vzpírá kmenovým pravidlům, a jestli by se jim neměla nakonec podrobit. Přesto se upíná k naději, že na ni Will úplně nezapomněl, najde ji a zase budou spolu. Může se její přání splnit a bude schopná případně s Willem odejít a všeho se vzdát?


 Rozhodně knihu doporučuji lidem s vášní v žánru fantasy. Pak rozhodně nesmí vadit trochu té lásky a zápletek. Nikdy jsem nevěděla, co mě čeká na další straně a také to ani trochu nenudilo!
 Dávám 9/10bodů, které si kniha i spisovatelka rozhodně zasluhují. Co nejdřív budu moct si přečtu další díl. Knihu si přečtěte - nevím, jestli se zalíbí všem, ale za pokus určitě stojí.

neděle 27. ledna 2013

Upíří deníky/The Vampire Diaries 4x11

4x11 "Catch Me If You Can"


PODROBNÝ OBSAH

Kol a Damon
 Damon a Jeremy narazí na Kola, který rozhodně nechce, aby se našel lék spolu se Silasem. Jeremy se zachrání a Kol zatím mučí Damona. Stefan a Rebeka hledají náhrobní kámen u Shana, jelikož jim prozradil, že s ním se dá najít Silas a také lék.
 Shane byl mezitím zadržen policií a starostou, neboť si myslí, že on zavinil smrt Pastora Younga a jiných lidí. Elena přiměje Klause, aby Kol pustil Damona. Jenže Kol je mazaný a ovlivní Damona, aby zabil Jeremyho.
Shane a Bonnie
 Rebeka se Stefanem nenajdou náhrobní kámen Silase, ale do Shaneovi pracovny se dostane muž, který ho najde, ale když se ho budou vyptávat, kdo ho poslal, spáchá sebevraždu. Shane se nakonec přizná Bonnie a vyvolá v ní temné magické síly. Když málem Damon zavraždí Jeremyho, Stefan ho zachrání, ale pak ho zavře do sklepa, aby ovlivnění ustalo.
 Stefan přizná, že už není zamilovaný do Eleny. Otec Bonnie řekne, že to Bonnie přehání s kouzly a tak jí pak sežene pomoc. Stefan a Rebeka se dají dohromady. Elena má geniální nápad, že by Jeremy měl zabít Kola, se kterým také zemře jeho linie upírů, kteří jím byli stvořeni. Tím vyřeší problém tetování a dalšího zabíjení.


MŮJ NÁZOR

Stefan a Rebeka
 Tak tenhle díl byl určitě jiný než předchozí dva. Tamty byly moc smutné a docela i nudné. Tento byl i akční a konečně se tam mnoho vyjasnilo a také stalo. Zaprvé se mi moc líbí, že se vrátil Kol, kterého tam mám hodně ráda - vlastně všechny původní. A je dobře, že se něco už ukázalo na profesora Shana - skoro všechno v této řadě je jeho vina (to špatné). Bonnie se opět neovládá a to, že jí její otec pomáhá je dobře, neboť jí aspoň někdo pomáhá.
Elena a Damon
 To, že je Damon zavřený a navíc k němu nemůže Elena, si rozhodně Stefan naprosto užívá.  A navíc se k Rebece hodí, což je skvělý, že se dali dohromady - sice ne se vším všudy, ale jasně, že se něco vyklube. Jeremy by mohl zabít celou linii Kola, protože by to bylo alespoň něco.




TRAILER K DÍLU 4X11

Upíří deníky/The Vampire Diaries 4x10

4x10 "After School Special"



PODROBNÝ OBSAH

 Tím, že umřela Carol Lockwoodová, musí zvolit nového dočasného starostu - Rudyho Hopkinse, Bonniena otce. April osvobodila Rebeku a ta se chce pomstít. Nejdříve vše prozradí své opravdové kamarádce April. A poté unese Elenu, Caroline a Stefana.
 Damon a Matt pomáhají Jeremymu, aby se vycvičil. Rebeka zjišťuje, že se Elena a Stefan rozešli, kvůli Damonovi. Elena přiznává, že to není kvůli poutu, ale že Damona opravdu miluje a také to, že se Stefanem se cítí, že jako upír není v pořádku. Kol unáší profesora Shana, který mu a Rebece může pomoct s hledáním léku.
 Rebeka přiláká Tylera do školy, kde drží Elenu, Stefana a Caroline, a tam ho přiměje, aby se přeměnil a všechny zabil. Bonnie, aby zachránila Shana, tak ho propojí s April, která pak málem zemře. Shane prozradí, že chce lék pro Silase, první nesmrtelné stvoření, které je lékem  uvězněno. Proto je za těmi všemi vraždami a oběťmi, které opět povstanou, až se Silas probudí.
 Rebeka řekne, že může ovlivnit Stefana, aby zapomněl na všechny vzpomínky s Elenou. Stefan bude chtít, ale Rebeka si to rozmyslí a Elena bude dotčená tím, že na ní chtěl Stefan zapomenout. Stefan se spojí s Rebekou k nalezení léku. April chce, aby se v Mystic Falls konečně říkala pravda. Elena skutečně řekne Damonovi, že ho miluje.


MŮJ NÁZOR

 Konečně ukázali Bonnieho tátu - připadá mi správný a spořádaný a navíc si uvědomuje, co se skutečně děje s Bonnie. Pak myslím, že je dobře, že o všech ví ještě navíc další člověk - April, která se k tomu přátelí s Rebekou.
 Je dobrý, že si to Elena a Stefan vyjasnili a "urovnali". Sice je to hodně bolelo, ale alespoň ví, jak na tom jsou. Jeremy se stále snaží rozšířit tetování, ale dělá mu to problémy, jelikož má stálé nutkání. Damon mu pomáhá především kvůli tomu, že chce Elenu jako člověka, aby k němu neměla pouto, ale raději by jí měl jako upíra, který si užívá života.
 Profesor Shane má snad prsty ve všem - se všemi má nějakou dohodu a přitom má špatné úmysly. Přišlo mi smutný, jak Stefan přiznal, že chce všechny vzpomínky na Elenu vymazat - musím říct, že to nechápu.
 A to že někdo chce, aby se v tomto městě říkala pravda - konečně nějaký pokrok, který by mohl hodně ovlivnit. To, jak Damonovi Elena řekla, že ho miluje, bylo krásný - konečně žádný slaďácký Stefan.
 Tenhle díl se mi neskutečně líbil, ikdyž byl samý city a skoro žádná akce.

sobota 26. ledna 2013

Upíří deníky/The Vampire Diaries 4x09

4x09 "O Come, All Ye Faithful"


PODROBNÝ OBSAH

Bonnie pomáhá Jeremymu
Damon neovlivnil Elenu, aby od něj odešla a přestala k němu vše cítit, jelikož se to Eleně zdá všechno opravdové. Stefan si naopak myslí, že ano. Bonnie a Shane zatím učí Jeremyho, aby nezabil nikoho z blízkých - upírů - což je hodně těžké. 
 Klaus sehnal lovcův meč, se kterým se dá vyluštit mapu - tetování. Všichni hybridi jsou od Klause odpoutáni a Hayley našla čarodějku, se kterou mohou provést kouzlo na výměnu těl - Klause, v Tylerově těle, zneškodní.
Caroline nesouhlasí s Tylerem
 Stefan a Caroline to nechtějí dopustit, protože od Klause potřebují meč na mapu. Naopak Tylerova matka Carol chce, aby se s Klausem vyměnil, neboť je jejich vůdce.
 Profesor Shane Damonovi prozradí, že nepotřebují meč k nalezení léku, ale že už tam byl a může je tam dovést. Caroline dostane nápad, že místo Tylera se může obětovat Rebeka, která je zavřená v hrobce.
Jeremy chce zabít Elenu
 April slyší Caroline, jak mluví o nadpřirozenu a také o tom, že je Rebeka ve sklepě. Jenže ikdyž jí Caroline ovlivní, April si bude přes to vše pamatovat kvůli sporýši, který nosí. Hayley se přizná Tylerovi, že není žádná čarodějka a že nikdy nechtěla, aby hybridi Klause zabili. Přizná se, že hybridy obětovala kvůli dohodě s člověkem, který jí pomůže najít její rodinu. Klaus zabíjí všechny hybridy, kteří se od něj odpoutali a zradili ho, až na Tylera. Bonnie nakonec přiměje Jeremyho, aby nezabil své nadpřirozené přátele.
Klaus zabíjí
 Damon ovlivňuje Elenu, aby ho opustila a dává jí svobodu. Damon jediný zůstává s Jeremym, aby ho ochránil a učil ho zabíjet. Stefan zjišťuje od Caroline, že jsou Damon a Elena stále spolu. April nalézá Rebeku v rakvi. Klaus zabíjí Carol.




MŮJ NÁZOR

Klaus zabíjí
  Bylo smutný, jak si Stefan myslel, že Damon vzdal Eleny, protože pak o něj měl starost atd... Klause mi je hodně líto - je osamělý a když už se s ním někdo baví, tak Caroline, která ho vlastně jen využívá. Tenhle díl byl hodně smutný - Jeremy se snažil zabít Elenu, Damon se rozhodoval mezi vlastním štěstím a Eleninou svobodou, Caroline měla starost o Tylera, který se chtěl obětovat, vraždy a další věci...
Hayley se přiznává Tylerovi
 Musím říct, že bylo zajímavý, že se o všem nadpřirozenu dozvěděl další člověk - April. Pak mi přišlo až snadný, jak se Jeremy stal tím lovcem, který nezabíjí své blízké. Jinak Hayley je velká mrcha, ikdyž chápu, že se chtěla něco dozvědět o své rodině. Chudák Tyler, který byl podveden a poslal všechny hybridy na smrt, a také přišel o svou matku, jediného člověka, který mu ještě zbyl. Tento díl se mi opravdu líbil až na to věčné smutné chvíle s Damonem a Elenou, kteří se nechtěli vzdát jejich vztahu. Damon to nakonec udělal a bylo to fakt smutný...


TRAILER K DÍLU 4X09

čtvrtek 24. ledna 2013

RECENZE Lost in Austen/Ztracená v Austenové

Lost in Austen-obálka
Lost in Austen

  • Velká Británie, 2008
  • režie: Dan Zeff


ANOTACE NA ČSFD

Amanda Price si žije svým běžným londýnským životem, jen je strašně zatížená na Jane Austenovou. Jednoho dne se jí zjeví v koupelně žena - Elizabeth, která je oblečená středověce, no a Amanda si myslí, že je už z té austenománie blázní. V skutečnosti má však v koupelně dveře do Longbournu (panstvo, kde Elizabeth žije) no a když Elizabeth si chce trochu povyrazit v našem světě, vymkne Amandu v tom jejím, kde se Amanda střetává s postavami z Pýchy a předsudku.
Hodnocení: 59%


PODROBNÝ OBSAH EPIZOD (OBSAHUJE ZÁPLETKU I KONEC SERIÁLU, NEDOPORUČUJI ČÍST!)

1.série
Amanda a Elizabeth
  • 1 - Amanda Priceová žije normální život, ke kterému si dopřává každodenní dávku Jane Austenové. Pýchu a předsudek umí snad nazpaměť. V koupelně vlastního bytu se jí zjeví Elizabeth Bennettová, hlavní hrdinky románu Pýcha a předsudek. Amanda si myslí, že se jí to jen zdá, ale když jí Elizabeth ukáže tajné dveře ve stěně, které vedou přímo nejen do Elizabethina domu, ale také do její doby. Elizabeth chce zůstat ve 21. století. Amanda uvízne v jejím neznámém světě ještě před tím, než Elizabeth potkala svého Darcyho. Poznává rodinu Bennettových - flegmatického, ale přesto starostlivého otce, nervy drásající matku, hodnou a krásnou Jane, vyzývavé Lydii a Kitty a nadanou Mary. 
Jane, Mary, Kitty a Lydia

Představuje se jako Elizabethina kamarádka a také všem oznamuje, že Elizabeth zatím odjela do Londýna. Do města se stěhuje pan Bingley se svou sestrou a dobrým přítelem Darcym. Pan Bingley na návštěvě u rodiny Bennettů poznává také Amandu, která se mu velice zalíbí, místo Jane, jak je to napsané v originálu. Všichni se zúčastní veřejného plesu, kde pan Bingley stále jeví city k Amandě. Amanda Bingleyho odmítá (kvůli Jane, která v něm také velké zalíbení nevidí, jako on) a poprvé tančí s panem Darcym. Jane jede na koni v dešti za panem Bingleym, což jí poradila Amanda, jak bylo v knize. 

Darcy, Caroline Bingleyová a Bingley
  • 2 - Pan Bingley stále projevuje veliký zájem o Amandu, ta ho ale odradí a řekne, že je Jane je jeho pravá láska. Amanda se seznamuje s panem Wickhamem, nepřítele Darcyho, kterého ihned odsuzuje. Rodinu jede navštívit pan Collins. Pan Collins si má podle knihy vzít Charlottu, nejlepší přítelkyni Elizabeth, ale nakonec se s ním zasnoubí Amanda. Koná se ples v Netherfieldu pořádaný panem Bingleym. Wickham rozeštve Amandu a Collinse, takže zruší zasnoubení. Darcy rozmluví Bingleymu Jane, kterou začínal mít rád. Jane je zklamaná z odmítnutí a tak přijímá nabídku k sňatku od pana Collinse.
Collins

  • 3 - Nikde jsem tento díl nenašla ke stažení, ale zkusím vám tu něco malého napsat. Amanda si chtěla vzít Darcyho, ten však odmítl. Mezitím Lydia utekla s panem Bingleym, jelikož jsou oba sklíčení a samotářští.

4 - Lydia je stále pryč s panem Bingleym. Darcy požádal sestru Bingleyho o ruku a ta souhlasila. Rodiče Bennettovi a Amanda pojedou do Londýna, aby našli Elizabeth. Amanda se bude chtít přiznat, že tu není, ale Wickham jí pomůže a zajistí "alibi". Najdou Lydii a Bingleyho, se kterým se popere otec Bennett. Při rvačce se pan Bennett zraní a málem zemře. Avšak Amanda chce, aby se Elizabeth dostala zpátky ke svému otci.
Wickham

Vydává se do současnosti, ale také pan Darcy. Ten se přizná, že Amandu miluje a kvůli ní by udělal cokoliv. Jenže Amanda ví, že spolu nemohou být, jelikož Darcy patří k Elizabeth, jak to stojí ve známé knize. Ačkoliv Darcymu se Elizabeth nijak nezamlouvá a nemůže zapomenout na Amandu. Mezitím se Jane rozvede s Collinsem a dá se dohromady s Bingleym. Pan Bennett se uzdraví a pustí Elizabeth "zpátky do Londýna". Darcy ruší zásnuby se sestrou pana Bingleyho a místo toho se dá dohromady s Amandou.



RECENZE

 Na seriál jsem se podívala hned, jak jsem si poprvé přečetla anotaci. Miluju Jane Austenovou a hlavně její skvělé knihy a navíc se z nich natočily úžasné filmy!
 To, že se někdo dostane přímo do slavného příběhu Jane Austenové je dokonalé. Musím říct, že ten námět mě ihned zaujal, proto jsem si stáhla první díl a poté jsem zjistila, že má seriál jen čtyři díly, což úplně chápu - nemůže být nekonečný. Ale nejvíc mě naštvalo, že jsem nikde nesehnala třetí díl, který se zdál být hodně důležitý. Prostě se nemůžete podívat jen na tři díly čtyřdílného seriálu, mě to přijde blbý.
Amanda a Darcy
 A teď, co se týče postav, efektů, prostředí atd. Takže postavy uměly pěkně hrát, hlavně tu chladnou odtažitost a občasné lehké zalíbení - vím, že to jsou herci a prostě tohle musí umět, ale já nevím, ale to jejich chování úplně odpovídá té jejich době, prostě to umí zahrát, jako by tam opravdu žili. Amanda, na to, že je hlavní postava mohla být hezčí, ale potřebovali jí udělat takovou, aby tam do té staré doby nezapadla. Pak Darcy - ten mohl být také hezčí, ale uznávám, že v knize není popsán hezky, ale spíše má být vyrovnaný a tak, a to on opravdu byl, takový soustředěný. Pan Bingley byl hezký (taky vám připomíná Alexandra Vronskyho z Anny Kareniny, ale bez knírka? nebo jen mě :D) a je dobře, že to neudělali klasicky, že se hned zamiloval do Jane, ale nejdříve viděl zalíbení v Amandě. Pak jen musím říct, že Wickham byl docela hezký na pohled, ale jinak tam moc pohlední lidé nebyli, nebo možná ještě Lydia nebo Bingleyho sestra.
Jane a Bingley
 Efekty?...No, jako efekty nevím, co bych zmínila. Spíš prostředí, které se mi moc líbilo. Mě se tahle doba moc líbí, jak prostředí, tak i vytříbené chování, styl oblékání a také tanec. Nevím, ale tyhle věci mi připadají opravdu nádherné a hlavně vychované, což se v této době nijak zvlášť nenajde.
 Láska, romantika - ta se tam rozhodně najde, neboť je to romantický seriál a jde v něm hlavně o ty vztahy a společnost.
 Akce - ta se tam moc nenašla, když každý má být oddaný občan atd. Ale přece menší boj mezi dvěma lidmi se tam našel, nic velkého, ale kdybyste něco takového postrádali, tak něco málo se najde.
 Humor - jako nevím, co říct. Možná pár chvilek, při kterých se letmo zasmějete se tam najde, ale že byste měli záchvat smíchu, tak to spíš ne. Vždyť říkám, hlavně romantika.
Jane Austenová
 Seriál rozhodně doporučuji milovníkům Austenové, nebo někomu, kdo rád zápletky se vztahy, tak ano - podívejte se. Jinak seriál má stejně jen čtyři třičtvrtihodinové díly a navíc jeden není k sehnání. P.S.: Pokud někdo někde najde ten třetí díl, tak napište, prosím!! ;)

 Seriálu dávám 7,5/10bodů. Já vím, hodně tady o tom básním, ale mám ráda, když má seriál více dílu, ikdyž tady to chápu vzhledem k tomu, že je přesně daný děj a nedá se nijak zvlášť prodloužit. A navíc mám ráda, když jsou hezcí herci a to, že nebyli pěkní hlavní postavy, tak to se mi taky nelíbí :/ Jinak musím říct, že seriál je pěkný - rozhodně se na něj koukněte.

úterý 22. ledna 2013

RECENZE Temné vize: Odhalení/Dark Visions: The Strange Power


Temné vize: Odhalení
-obálka
Temné vize: Odhalení

  • L. J. Smith
  • nakladatelství: Fragment
  • vydáno: 2011
  • počet stran: 264


VELICE DĚKUJI ZA RECENZNÍ VÝTISK OD NAKLADATELSTVÍ FRAGMENT!




ANOTACE NA FRAGMENT.CZ (odkaz)

Kaitlyn je studentka střední školy. Kvůli svým nezvyklým očím a jasnovideckým schopnostem má pověst čarodějky. Lidé se jí bojí, a proto nemá žádné přátele. Přijme tedy pozvání do Zetesova institutu, kde bude moci začít nový život a studovat s vrstevníky s podobným neobvyklým nadáním. Kaitlyn zde pozná dva přitažlivé spolužáky, pohledného Roba, který svou léčivou silou rozdává jenom dobro, a tajemného a nebezpečného Gabriela s nezvyklými telepatickými schopnostmi. Studenti postupně začínají zjišťovat, proč byli do institutu přivedeni. A Kaitlyn se musí rozhodnout, komu má věřit... a koho bude milovat.




RECENZE

O přečtení této knížky jsem už delší dobu uvažovala. Zaujala mě hned při prvním čtení anotace a také jsem si chtěla přečíst jinou sérii od autorky Upířích deníků. Hned na začátku musím říct, že autorka nezklamala, ale ani nepřekvapila.
V knize se odehrává bitva mezi dobrem a zlem, hlavní hrdinka Kaitlyn se zmítá mezi dvěma naprosto odlišnými, ale stejně přitažlivými kluky, kteří samozřejmě mají nadpřirozené schopnosti (a stejně tak i Kaitlyn). V tomto ohledu vidím podobnost mezi Upířími deníky - Stefan a Damon (dobrý a zlý). 
Kaitlyn má hned jasno, kterého z nich miluje, ale řekla bych, že v dalším dílu (Posedlost) se to určitě ještě nějak zamotá a semele. Přijde mi, že Rob není ani tak člověk jako spíš anděl, je popisován bez jediné chybičky na kráse, žádná špatná vlastnost a aby toho nebylo málo dokáže léčit ostatní lidi. Zato o Gabrielovi by se dalo říct, že je to jeho pravý opak – byl ve vězení za zabití, odmítá se bavit a je nevypočitatelný.
Temné vize 2: Posedlost
-obálka

Tohle byl jen hrubší náčrt knihy, pokud si ji budete chtít přečíst víte přibližně do čeho jdete. Kniha se čte opravdu dobře (rychle a snadno), moc jsem se nesmála, což mi tam chybělo. Knížka se mi líbila a už se těším na druhý díl. Knížku hodnotím 7/10bodů, jelikož jsem od ní očekávala více.


RECENZE Lovec duchů/Ghosthunter

Lovec duchů-obálka
Lovec duchů

  • Derek Meister
  • nakladatelství: Fragment
  • vydáno: 2012
  • počet stran: 400

 VELICE DĚKUJI ZA RECENZNÍ VÝTISK OD FRAGMENTU!




ANOTACE NA FRAGMENT.CZ (odkaz)

duchové vypadají ve skutečnosti jinak
Existují.
Ian Boroughs to ví.
Vidí je.
Slyší je.
Cítí je.

Objeví se z ničeho nic.
Čeho se dotknou, shoří. 
DUCHOVÉ.

Můžou tyto bytosti za smrt jeho otce? Jsou příčinou, proč je Ianův děda více než třicet let nezvěstný? Společně se svým nejlepším kamarádem se 17letý Ian rozhodne, že je vypátrá, aniž by měl nejmenší tušení, jak nebezpeční duchové jsou…


RECENZE

Japonsko
 V knize není jen příběh sedmnáctiletého Iana Bouroughse, který vidí strašidelné a nemilosrdné duchy, ale také obsahuje další vedlejší příběhy. Například život japonské Čijo, "zlých" Zacharyho a Tana a nakonec doktora Daniela na Antarktidě.
 Knížku jsem si vyhlídla v knihkupectví, hned mě zaujala zvláštní obálka, která ale skvěle vyjadřuje hlavní děj knihy, a také název. Sice jsem nikdy duchy nemusela, ale tohle mě prostě oslovilo.
Antarktida
 Teď ke jménům - to musím říct, že jsem byla až příjemně překvapená. Ian je takové jednoduché a obyčejné, ale přesto neobvyklé. Na všechny jména mám tento názor. Například Cathy, Zachary, Benjamin a Daniel - všechny tato jména jsou opravdu tak obyčejná, ale jedinečná, takže z pohledu jmen jsem hodně spokojená.
 Romantika, láska - nic moc se tam tedy nenašlo, ale občasné Ianovy myšlenky na Cathy byly takové pěkné odreagování. Prostě se mu líbila, toť vše - nic složitého, žádná velká tragická láska.
 Akce - rozhodně, to už poznáte z názvu. Skrývání, menší boje a tak. Dokonce jsme se tam mohli setkat se smrtí, neřeknu koho (to bych vám neudělala :D), ale bylo to smutné.
Rodinná kletba
 Kamarádství - to se rozhodně najde mezi Ianem a Benjaminem (Bpm). Benjamin stále doprovázel Iana všude, i když ho to mohlo stát život.
Derek Meister
 Všichni duchové začali pod jedním jak důvodem, tak i otázkou - jeho vlastní otec. Ianův otec také vídal duchy, poté zjistíte, že otec rozhodně nebyl tím, za kterého ho Ian i vy čtenáři měli.
 Kniha má i pokračování - Ghostfighter a Ghostmaster, na které se určitě a moc těším.
Tuto knížku mohu jen doporučit, nic mi nechybělo. Rozhodně nebyla nudná, samá akce a hlavně změny prostředí a postav - bylo to takové nejednotvárné a kreativní. Doporučuji lidem, kteří si umějí počkat a mají rádi akci.
 Celkově musím knihu ohodnotit 7,5/10bodů a to proto, že zaprvé nemusím duchy, zadruhé bude pokračování a zatřetí to číslo ke knize prostě sedí :D Spisovatel rozhodně umí psát, ikdyž jsem se občas ztrácela v textu, ale to bylo spíš, že jsem byla unavená při čtení...

pondělí 21. ledna 2013

Lauren Oliverová

Knihy

Chvíle před koncem

série Delirium
Liesl & Po

The Spindlers

RECENZE Delirium

Delirium-obálka
Delirium

  • Lauren Oliver
  • nakladatelství: CooBoo
  • vydáno: 2012
  • počet stran: 352
 VELICE DĚKUJI ZA RECENZNÍ VÝTISK OD LIVRO




ANOTACE NA LIVRO.CZ (odkaz)

Dříve si lidé mysleli, že je láska dobrá věc. To bylo předtím, než na ni vědci objevili lék. Lidé nechápali, že když vám jednou láska oblaží mysl a rozproudí krev, není úniku. Teď je všechno jinak, vědci ji dovedou vymýtit a vláda požaduje, aby se všichni občané v den svých osmnáctých narozenin podrobili speciálnímu lékařskému zákroku, díky němuž by měli být vůči lásce imunní. Lena Halowayová se na ten den vždy těšila. Život bez lásky přece znamená život bez bolesti, bezpečný a předvídatelný. A šťastný...


PODROBNÝ OBSAH


 Lena Halowayová žije v Portlandu, kde láska znamená nemoc a lék je udělá šťastnější. Lena na tento svět také věří, ikdyž její matka se nakazila a poté i kvůli tomu zemřela. Nyní žije se svou tetou, strejdou a malými sestřenicemi Jenny a Grace. Lena má podstoupit evaluaci, aby jí regulátoři, kteří řídí město, ohodnotili a tím jí určili ideálního partnera po zbytek života. Při evaluaci se ale do laboratoří dostanou Nežádoucí - lidé, kteří nepodstupují zákrok, protože chtějí milovat.
 Lena v laboratořích potká hezkého chlapce. Její nejlepší kamarádka Hana je poslední dobou zvláštní - poslouchá zakázanou hudbu, chodí na párty po večerce a je odvázanější.

ZBYLÝ TEXT PROZRAZUJE ZÁPLETKU I KONEC KNIHY!

Lena jednou potká opět toho chlapce z laboratoří  - milého Alexe - začne se s ním stýkat, i když je to přísně zakázané. Lena si myslí, že to nevadí, jelikož má jizvu po zákroku, na kterém se zbavil nemoci-lásky. Jenže on jí přizná, že je z Divočina hranicemi Portlandu, kde přebývají Nežádoucí. Lena se s ním přestane stýkat a dokonce je ještě poslušnější než dříve.
 Plní všechny své povinnosti, nehádá se s tetou, ani se nikde netoulá po večerce a dokonce se přestane vídat s Hanou. Všechno se změní ve chvíli, kdy se městem prožene razie. Regulátoři prohledají domy a všechen majetek. Jenže v tu noc se právě koná večírek, na kterém je teď i Hana. Lena se vydává vstříc nebezpečnému městu, aby ochránila Hanu, která si užívá hudbu na párty. Regulátoři ihned pošlou na večírek psy a Lena nestačí nikoho varovat. Před chycením jí zachrání Alex, kterého dlouhou dobu neviděla. Na útěku se sblíží víc, než je dovolené.
 Je nakažená, ale nebrání se, jelikož nikdy nevěděla, že láska obnáší i tak krásné věci, které právě prožívá. O jejím tajném a zakázaném vztahu se dozví také Hana, která si ale s nimi začne užívat spontánní chvilky. Alex ukáže život v Divočině a ukáže, že je lehké se tam dostat. Lena si oblíbí jejich živobytí a svobodu a konečně si uvědomí, že hranice Portlandu není hlavně ochranné, ale převážně slouží k tomu, aby obyvatele drželi uvnitř.
 Lena zjistí, že její matka není mrtvá, ale byla celou dobu uvězněná v Kryptu, kam ukládají vězně a blázny. Jenže nedávno utekla, podle Leny nejspíš do Divočiny. Lena chce utéct do Divočiny spolu s Alexem a nikdy se nevrátit, ale je pro ní těžké opustit Grace a Hanu, se kterými si rozumí a jako jediné jí tu drží.
 V den útěku chytí Lenu a odvezou jí domů, kde jí budou držet do bližšího dne zákroku. Alex ji další den zachrání a budou spolu chtít utéct, ale regulátoři jsou nemilosrdní. Lena uteče přes hranice Portlandu do Divočiny a Alex se obětuje a zůstane v Portlandu, přestože ho nejspíš čeká trest smrti.

RECENZE

2.díl - Pandemonium
 Knihu jsem objevila, když jsem procházela internet. Hned mě zaujala nejen tím, že má nádhernou a jednoduchou obálku, ale především proto, že knihu napsala Lauren Oliverová, autorka Chvíle před koncem - knížka, kterou jsem si ohromně oblíbila a patří mezi mé nejoblíbenější. Dlouho jsem si ji chtěla přečíst, ale stále jsem neměla čas.
 Hodně jsem se na ní těšila, ale musím říct, že až moc. Čekala jsem mnohem, ale mnohem víc, takže mě kniha malinko zklamala.

 Hlavní děj byl neuvěřitelný, originální a poutavý - prostě vše, co má mít. Rozhodně tam byla romantika - mezi Lenou a Alexem - rozhodně to nebylo moc slaďácký nebo přecitlivělý, bylo to vyrovnaný, oprávněný k situaci a rozhodně to bylo něco ve stylu Romea a Julie.
3.díl - Requiem
 Jestli to bylo akční, tak ano. Regulátoři jsou brutální a nemilosrdní a rozhodně byste jim nechtěli odporovat. I když některé chvíle akční byly, nemůžu říct, že bych se nějak bála o někoho nebo nějak tak. Spíš to spisovatelka vložila do děje, aby si postavy v knize uvědomily, že jsou regulátoři nebezpeční.
 Jestli se tam objevily vtipné hlášky či nějaké ty škádlivé poznámky, tak ano. Ne nic úplně, že bych se tomu taky strašně moc smála, ale spíš, že jsem se nad tím pousmála, že bych takto také reagovala, takže jde vidět, že lidé tam jsou normální... :D
 Vztah mezi Lenou a Alexem jsem popsala něco ve smyslu Romea a Julie, což je pravda. Je to taková láska, kde se chtějí navzájem obětovat, spolu zemřít a nic bez sebe nedělat, což se ukáže i na smutném konci knihy. Samozřejmě bude pokračování Pandemonium (vychází tento měsíc) a Requiem.

Lauren Oliver
 Rozhodně nepochybuji, že spisovatelka je stále dobrá, i když musím přiznat, že mi tato kniha přišla poněkud nudná! To neznamená, že je špatná.
 Knížku rozhodně doporučuji, dávám 8/10bodů. Zaprvé, bude ještě pokračování a zadruhé, Chvíle před koncem bylo o kousek lepší.







TRAILER KE KNIZE - NEOFICIÁLNÍ