úterý 30. dubna 2013

RECENZE Mezi nebem a zemí - Setkání s duchem/The Ghost and the Goth

Mezi nebem a zemí:
Setkání s duchem - obálka
Mezi nebem a zemí - Setkání s duchem


  • Stacey Kade
  • nakladatelství: Fragment
  • vydáno: 2013
  • počet stran: 216






VELICE DĚKUJI ZA RECENZNÍ VÝTISK OD NAKLADATELSTVÍ FRAGMENT!


ANOTACE NA FRAGMENT.CZ (odkaz)

Alona a Will

Královna školy a hvězda místních roztleskávaček Alona Dareová je předurčena pro skvělou budoucnost. Její život však končí nečekaně pod koly autobusu. Všichni si myslí, že je navždy pryč, ale... Alona zůstala ve světě živých jako duch. Pouze jediný člověk ji může vnímat - spolužák a totální lúzr Will. Podaří se jim překonat vzájemnou nechuť a pomoct jeden druhému? Proč Alona neodešla skrze jasné světlo do onoho světa?




OBSAH

Will a Alona
 Alona Dareová má všechno, co si vždy přála - perfektní život. Jenže chybička se vloudí - Alonu přejede autobus v době, kdy měla být ve škole. Will Killian - problémový student, který ještě k tomu vidí duchy, včetně Alony.
 Alona po své smrti zjišťuje, že její život byl příšerný. Její přítel Chris jí podváděl s její nejlepší kamarádkou Misty a všichni její kamarádi, za které je roky považovala, jí po celou dobu nenáviděli a kritizovali.
 Oba nejsou nadšení, že se vídají, ale oba chtějí, aby Alona odešla "do světla". 

ZBYLÝ TEXT PROZRAZUJE ZÁPLETKU I KONEC KNIHY, NEDOPORUČUJI ČÍST!

Alona pomáhá Willovi vycházet s lidmi a odhánět ostatní mrtvé, kteří ho otravovali, protože se také chtěli dostat  navždy pryč. Will naopak Alonu seznamuje se světem, o kterém není známo ani vlastně jemu.
 Will zjistí, že Alona nikdy neměla dokonalý život (a kdo taky jo?!), hlavně doma. Její otec je opustil a matka kvůli tomu začala pít a je na dně. Alona se o ní starala, ale nikdy jí nepřivedla "zpět". Až teď se její matka vzpamatovala, po Alonině smrti.
 Will a jeho dobrá kamarádka Joonie se dříve přátelili s Lily, která je nyní ale v kómatu. Joonie chce s Willovou pomocí vrátit Lilyinu duši zpátky do jejího těla, ale Willi tohle nedokáže. Alona přesvědčí Joonie o tom, že Lily je ve skutečnosti v pořádku a nechce se vrátit.
 Will přiznává matce, co dokáže a že to kdysi uměl i jeho otec, ale že ho to dovedlo k sebevraždě. Alona a Will si začnou rozumět a dokud Alona neodejde, určitě budou šťastní, spolu...



RECENZE

Alona a Will
 Kniha byla jednoduchá, nijak originální, ale přesto všechno, co většinou nemám ráda na knihách se mi tato ohromně líbila. Hlavně to, že to bylo psáno ze dvou pohledů, což většinou nebývá. A musím říct, že mě kniha rozesmála, rozesmutnila a určitě nějakou tu slzu jsem prolila (což dělám poslední dobou často, takže to neberte na velkou váhu..určitě jsem jen nějaká přecitlivělá :D)

 Jména. Alona - tak tohle jméno mi na postavu sedí, je prostě povýšené, jednoduché, ale přesto zvláštní a nevím, zda se mi líbí nebo ne (upřímně moc ne). Will - časté, ale líbí se mi pokaždé, když je v knize a musím říct, že dokonce i postavy jsou sympatické.
The Ghost and the Goth
 Postavy. Alonu jsem ze začátku ráda neměla. Mrchy mám většinou ráda, ale tohle takový namyšlený druh nemusím, já spíš takový krutý mrchy :D :P Ale poté ukázala svou pravou tvář a nebyla špatná, ale nijak neobyčejná. Will se mi líbil už od začátku. Arogantní, ale i milý, což je fakt kombinace (hodně zvláštní, nevím jestli dobrá nebo špatná kombinace). Hlavně se mi na Willovi líbilo, že se mi jevil tak... sexy, svůdně :* takový lidi já miluju! :D

 Obálka. Knihy mě vždy hlavně zaujmou obálkou, což je také ten případ. Není přímo nějak tajemná, ale naopak je jiná, než ostatní. Obyčejná a navíc jsou tam vyobrazeny hlavní postavy. Nevím, nepotrpím si na takovýto obálky, ale tahle je prostě...já nevím, snad jedinečná?!
Stacey Kade

 Akce - nebyly tam nějaké akční prvky jako v Bondovce, ale našlo by se tam nějaké napětí, ale spíš je to kniha vtipná. Romantika - tak pomaloučké sbližování Alony a Willa je opravdu pěkné. Nejdřív se nemají nijak v lásce, pak se tak hezky dráždí a nakonec srdceryvné proslovy :*

 Knihu doporučuji těm, kteří hledají něco oddychového, jednoduchého a vtipného. Určitě se mi knížka zalíbila, i přes její klady a zápory...
 Takže hodnotím 7/10bodů, které si rozhodně zaslouží...nepochybně ;)
Spisovatelka psát rozhodně umí a samozřejmě si přečtu další její knihy...

RECENZE Deklarace smrti/The Declaration

Deklarace smrti
-obálka
Deklarace smrti


  • Gemma R. Malley
  • nakladatelství: Fragment:
  • vydáno: 2013
  • počet stran: 256






VELICE DĚKUJI ZA RECENZNÍ VÝTISK OD NAKLADATELSTVÍ FRAGMENT!


ANOTACE NA FRAGMENT.CZ (odkaz)

Velká Británie, rok 2140.


Život na Zemi se změnil od základů. Lidská civilizace už není ohrožena smrtelnými nemocemi, na které věda objevila léky. Nesmrtelnost však přináší i možná rizika - největším z nich je přelidnění. Proto byla přijata Deklarace - každý obyvatel může mít jen jedno dítě... Kdo zákony poruší, bude potrestán. 
Patnáctiletá Anna se narodila rodičům, kteří měli dvě děti. Nyní je označována za "Přebytečnou". Jaký život ji čeká? Dokáže se vyrovnat se svým osudem vyděděnce?


Toto je nové vydání vyprodané knihy Přebyteční.


PODROBNÝ OBSAH

 Rok 2140 - kniha nás zavádí do budoucího světa. Lidé vynalezli lék na dlouhověkost, který mění staré buňky za nové. Nemoci už nejsou problémem, ale přelidnění ano. Po nějaké době je povoleno mít jen jedno dítě, ale problém stále nebyl vyřešen, proto se vytvořila Deklarace. Lidem, narozeným před Deklarací, se říká Vyvolení, protože mohou brát léky na nesmrtelnost. Ti, co Deklaraci podepsat odmítnou a chtějí žít skromným a krátkým životem, se říká Vyloučení. Děti narozené po Deklaraci jsou Přebyteční. Někteří z nich se úplně "odstraní", ale zbytek je uvězněn v ústavech, kde se vychovávají a učí se sloužit Vyvoleným.
 Anna není nijak výjimečná - je jen další Přebytečná, ale poslušná, protože to se svým velice nízkým postavením chce dotáhnout co nejdále, tedy alespoň, co to jde. Žije v Grange Hallu, spolu s dalšími obyčejnými Přebytečnými, které patří paní Pincentové. Jednou je do Grange Hallu přivezen Petr, který je chycen pozdě na svůj věk, ve kterém se do těchto ústavů většinou Přebyteční nedostanou. Petr se ihned spřátelí s Annou, která ale jeho společnost nežádá, protože je problémový.


ZBYLÝ TEXT PROZRAZUJE SPOILERY, ZÁPLETKU I KONEC KNIHY!


Navíc jí stále říká, že její rodiče jsou dobří lidé a že má dokonce příjmení (což nemá žádný Přebytečný) - Coveyová. Anna se od něj chce držet, co nejdál, ale musí přiznat, že jí přirostl k srdci, hlavně když ho půjde navštívit na samotku přesto, že je to zakázané a takové věci se hodně trestají.
 Petr Anně říká, že spolu mohou utéct z Grange Hallu za jejími rodiči. Na samotce je totiž tunel, který vede ven. Anna si nejdříve není jistá a hlavně se obává, že když to nevyjde, určitě by to dopadlo špatně. Nakonec se nechá přemluvit, protože uslyší paní Pincentovou, která bude chtít zabít Petra. Anna se nechá schválně zavřít na samotku a s Petrem utečou. Nejdříve to bude problém se prodírat Venkem, ale spolu to zvládnou a dostanou se k Anniným rodičům. Anna zjistí, že se Petr nechal do Grange Hallu zavřít naschvál, aby jí zachránil, protože to dlužil jejím rodičům, kteří se o něj dlouhou dobu starali. Anna také pozná svého malého brášku Bena a Petr přizná city k Anně.
 Všechny po nějaké době najdou Chytači. Jenže oba rodiče se zabijí - protože když zemře Vyvolený, tak na jeho dítě spadá právo nesmrtelnosti. Paní Pincentová zjistí, že její syn, o kterém si myslela, že je mrtvý, je naživu a je to Petr, proto zavraždí jeho otce (svého bývalého manžela), aby na Petra připadlo postavení Vyvoleného. Paní Pincentová jde do vězení, ale je šťastná za svého syna Petra.
 Petr, Anna a Ben spolu šťastně žijí, ovšem ne navždy, protože Anna i Petr nechtějí podepsat Deklaraci.


RECENZE
 Kniha byla jednoduše psaná a navíc ve třetí osobě, což moc neupřednostňuji. Děj byl rozhodně originální, jen nemám ráda, když je to příliš smyšlené - například ty jména, jako Přebyteční, Vyvolení... Ovšem i přesto knížka nebyla špatná ;)

 Jména - vždycky mě totálně štve, když se jména překládají do češtiny, což byl tento případ. Díkybohu jen u dvou postav (Anna a Petr), ale hlavních! Jinak ostatní jména byla průměrná, nijak výjimečná a některá až nudná, pokud taková vůbec jsou.
 Postavy. Anna mi přišla prostě "správná" - tedy tím způsobem, že byla taková hezky průměrná a odpovídala ostatním, ne že by byla dokonalá postava (což nikdy není :P). Petr - takový roztomilý, ochranářský a takový, svým způsobem, i svůdný :* ...

 Obálka - kniha mě určitě zaujala především obálkou. Je jednoduchá, není přehnaná. Písmo je perfektně zvolené - tématicky. Dívka má představovat uspořádanost a něco ve smyslu chladnosti, tedy takový pocit mám z obálky, v dobrém slova smyslu. Určitě zaujme a má i něco říct k obsahu knížky.
 Tato americká se mi líbí mnohem víc - jsem totiž totálně ujetá na tajemný, tmavý a nicneříkající obálky :D ;)

 Akce - ano, tak ikdyž by měli být postavy klidné a vyrovnané, tak nejsou - jako vždy, což na tom miluju. A kromě fyzických trestů se najde i nějaké menší napětí a musím říct, že se mi na konci chtělo i trošičku brečet (říkám jen trošičku;)). Romantika - není to romantická kniha, takže jsem jí ani nečekala a udělala jsem dobře, protože mě mladá láska docela překvapila a taky jsem ráda, že jí tam nebylo moc.

Gemma Malley
 Knížku doporučuji lidem, kteří rádi originalitu, jednoduchost a nepříliš emocí. Většina vztahů mezi postavami byly ne zrovna přátelské, ale jde vidět, že Petr a Anna jsou výjimkou.
 Hodnotím 6,5/10bodů. Zaprvé nejsem zrovna na takovéhle knihy, které mají vlastnosti, jež jsem popsala. Nepotrpím si na takový styl psaní, přesto bych si další knihu od této spisovatelky klidně přečetla ;))

pondělí 22. dubna 2013

Top 9 Weekend (1)

Omlouvám se za zpoždění, proto (ikdyž toto meme dávám na víkend) ho zveřejňuji teď! Doufám, že se Vám mnou vytvořený projekt bude líbit - není to nic originálního. Klidně se zapojte na svém blogu, nebo do komentářů pište svůj top seznam :)



Co to je? Tak tohle meme znáte v trochu jiné podobě, tím myslím v knižní. Jelikož můj blog není jen o knihách, tak Vám to sem přináším maličko jinak. Jde vlastně o to, abych napsala seznam top - téma si zvolím, jaké budu chtít. Každý top seznam budu zveřejňovat o víkendu (proto ten název) a protože to je sobota a neděle - meme bude dvakrát týdně ;))





 - Top srdceryvných proslovů a rozhovorů- 

!POZOR obsahuje spoilery!



Filmy:

1. Pan Darcy a Elizabeth (Pýcha a předsudek)
Klasický a nezapomenutelný pár si lecčím prošel - dokonce i takovým rozhovorem, který nás umí zasáhnout.

D: Slečno Elizabeth. Marně jsem sváděl boj a už to nemůžu unést. Ty minulé měsíce byly utrpením. Přijel jsem na Rosings s jediným cílem - vidět Vás. Bojoval jsem se svým úsudkem s očekáváním své rodiny podřadnosti té Vaší, svým postavením, všemi těmi věcmi, ale chci na ně zapomenout a požádat Vás.
E: Já nerozumím.
D: Miluji Vás. Nejhoroucněji. Prosím Vás, přijměte moji ruku. 
E: Ano, já vážím si toho, čím jste si prošel a je mi to líto, že jsem Vám způsobila bolest. Věřte mi, bylo to nevědomky.
D: To je Vaše odpověď?
E: Ano, pane.
D: Vy se mi vysmíváte?
E: Ne.
D: Odmítáte mě?
E: Vím, že city, které zastínily Váš pohled, Vám pomohou to překonat.
D: Proč s tak malou snahou o zdvořilé chování jsem odmítnut?
E: A můžu se stejně tak ptát já, proč jste se rozhodl mi říct, že mě máte rád proti svému lepšímu úsudku?
D: Ne, věřte mi, nechtěl jsem...
E: Kdybych byla nezdvořilá, pak je to tedy nějaká omluva, ale já mám jiný důvod.
D: Jaký důvod?
E: Myslíte, že mě může cokoliv přitahovat k muži, který zničil štěstí mé nejmilovanější sestry? Popíráte to, pane Darcy? Že jste rozeštval dva mladé lidi, kteří se milovali a zanechal přítele v tom, že to byl jen rozmar a mé sestře zůstaly jenom zklamané naděje a oba jste uvrhl do neštěstí?
D: To nepopírám.
E: Jak jste jen mohl?
D: Protože Vaše sestra je k němu lhostejná.
E: Lhostejná?
D: Uvědomil jsem si, že jeho pouto k ní je hlubší než to její.
E: To proto, že je plachá.
D: Bingley byl přesvědčený, že k němu nechová stejně silný cit.
E: Protože jste mu to naznačil.
D: Dělal jsem to pro jeho dobro.
E: Má sestra sotva projeví city ke mně. Myslím, že jste měl podezření, že jeho jmění v té věci má nějakou roli.
D: Ne, Vaši sestru bych nezneuctil, ikdyž bylo naznačeno...
E: Copak?
D: Bylo naprosto jasné, že výhodný sňatek je...
E: Budila sestra takový dojem?
D: Ne, ne, ne. Nicméně byla tam ta věc s Vaší rodinou.
E: Naše potřeba styku. Nezdálo se, že by to panu Bingleymu vadilo.
D: Ne, šlo o víc než to.
E: Jak pane?
D: Byl to nedostatek taktu Vaší matky, mladších sester a dokonce Vašeho otce. Odpusť mi to. Vás a Vaši sestru z toho musím vyloučit.
E: A co pan Wickham?
D: Pan Wickham...
E: Jakou omluvu mi dáte pro své chování vůči němu?
D: Zajímají Vás záležitosti toho gentlemana...
E: Pověděl mi o svém neštěstí.
D: Ó ano, jeho neštěstí bylo vskutku velké.
E: Zničil jste jeho šance, a přesto s ním jednáte sarkasticky.
D: Tak to je Váš názor na mě? Děkuji, že jste mi to tak vysvětlila. Snad by se tyhlety urážky daly přehlédnout, kdyby Vše pýcha...
E: Má pýcha?
D: Vaše pýcha nebyla zraněna mou upřímností. Mohla byste očekávat, že se budu radovat v podřadnosti Vašich argumentů.
E: A to jsou slova gentlemana? Vaše arogance a ješitnost, Vaše sobecké pohrdání city druhých mě přimělo uvědomit si, že Vy jste ten poslední muž na světě, o kterém bych uvažovala, že si ho vezmu.
D: Odpusť mi, že jsem zabral tolik Vašeho času.








2. Neville (Harry Potter - Relikvie smrti)
Smutné proslovy se nás vždy dotknou svým obsahem. Dokázal nám to Neville, jak všem dodal naději a ukázal, že se nesmíme jen tak vzdát.

Neville: Chtěl bych něco říct. Nevadí, že je Harry mrtvý. Lidé umírají denně - přátelé, rodina. Jo, ztratili jsme Harryho, ale je s námi - tady. Taky Fred, Remus, Tonksová, všichni. Nezemřeli zbytečně, ale Vy ano. Nic nevíte. Harryho srdce tlouklo pro nás, pro nás všechny. Ještě není konec.






3. Edward a Bella (Nový měsíc)
Není to jen nedokonale dokonalý pár, kterým se všechno vede. Dostávají se přes překážky, které nezpůsobují jen ostatní lidé, ale dokonce oni sami.

E: Musíme odjet z Forks.
B: Proč?
E: Carlisle má být o deset let starší než na kolik vypadá. Lidi si začínají všímat.
B: Tak jo. Musím vymyslet, co řeknu Charliemu. Když říkáš my?
E: Myslím mě a mou rodinu.
B: Edwarde, co se stalo s Jasperem, to nic nebylo.
E: Máš pravdu, nic to nebylo. Nic než co jsem vždycky čekal. A nic v porovnání s tím, co by se mohlo stát. Ty zkrátka nepatříš do mého světa.
B: Patřím k tobě.
E: Ne, nepatříš.
B: Já jdu taky.
E: Bello, já rozhodně nechci, abys šla.
B: Ty mě nechceš?
E: Ne.
B: Aha, tak to je jiná.
E: Jestli to není troufalost, mohla bys mi něco slíbit? Neudělej žádnou hloupost, kvůli Charliemu. A já ti taky něco slíbím - dneska mě vidíš opravdu naposled, už se nevrátím, můžeš dál žít svůj život, aniž bych ti do něj zasahoval - bude to, jako bych neexistoval. Věř mi.
B: Jestli jde o mou duši, vem si ji, bez tebe o ní nestojím.
E: Nejde o tvou duši. Ty pro mě nejsi dost dobrá.
B: Nejsem pro tebe dost dobrá.
E: Mrzí mě, že jsem to protahoval tak dlouho.
B: Prosím tě, nedělej to.
E: Sbohem.



Seriály:



1. Ben a Hannah (Tajný deník call girl)
Poslední díly seriálů nebývají jen šťastné, ale také (ne výjimečně) smutné. Pro své blízké děláme jen to nejlepší - i kdyby nám to mělo ublížit.

B: Hannah? Je to ono, viď? Nepřišla jsi.
H: Miluju tě, Bene. Jsi můj nejlepší přítel. A zasloužíš si nejlepší život. Ale ten není se mnou. Nemůžu ti dát, co potřebuješ a nedokážu změnit, co jsem. Nechci, aby si měnil to jaký jsi. Zasloužíš si mnohem víc. Zasloužíš si to nejlepší.
B: Víš, že to je konec, Hannah, jo? Z tohohle už se nedá vrátit.
H: Některá rozhodnutí děláme v životě pro sebe. A některá děláme pro ostatní. Ne, protože je nemilujeme, ale protože je milujeme. Jediný způsob, jak zjistíme, co je správné, je to, že budeme upřímní sami k sobě. A nesmíme litovat svých rozhodnutí. Minulost je za námi. Všechno, co máme, je přítomnost. A budoucnost. Cokoliv přinese.




2. Damon a Elena (Upíří deníky)
Tak seriál ještě neskončil, ale smutných chvil si zažili ažaž. Opravdu je těžké najít takovou, která nás všechny ranila a pořádně zaznamenala?

D: Něco jsem ti přinesl.
E: Myslela jsem si, že jsem to nadobro ztratila. Děkuju. Vrať mi to, prosím.
D: Nejdříve ti musím něco říct.
E: Proč mi to musíš říct s mým řetízkem ve tvé ruce?
D: Protože to, co se ti chystám říct, je pravděpodobněji ta nejsobečtější věc, jakou jsem za celý svůj život řekl.
E: Damone, přestaň.
D: Ne. Jednou to musím říct. Musíš to slyšet. Miluju tě, Eleno. A proto, že tě miluju, tak s tebou nemohu být sobecký. Proč se o tom nesmíš dozvědět?  Já si tě nezasloužím. Ale můj bratr ano. Bože, přál bych si, abys na to nemusela zapomenout. Ale bohužel musíš.






3. Spike a Buffy (Buffy, přemožitelka upírů)
Pokud jste sledovali Buffy, přemožitelku upírů, nemohl Vám utéct poslední díl, kdy celá skupinka přemohla Prvotní zlo v Sunnydale. Spike se obětuje kvůli jejich záchraně a také zničení zla.
S: Buffy.
B: Spiku.
S: Cítím ji, Buffy.
B: Co?
S: Svoji duši. Je opravdu tam. Trochu bolí. Běž.
B: Ne, už si toho tady udělal dost.
S: Ne, musíš se vrátit. Musím to tu dokončit. Už běž. Myslím, že škola bude přes léto zavřená.
B: Spiku.
S: Myslím to vážně. Musím to udělat.
B: Miluju tě.
S: Ne, nemiluješ, ale děkuju, žes mi to řekla. A teď jdi. Chci vidět, jak to tu skončí.




Knihy:

1. Travis a Mary (Les rukou a zubů)
Umírání bývá smutné a krátké na rozloučení, což ukazuje i tento moment. Do očí bijící a srdce zdrcující rozhovor.

M: Travisi! Budeš v pořádku, nic ti není. Proč jsi to udělal, Travisi? Proč? To přece nemůžeš! Já ti to nedovolím! My to spravíme. Třeba je tu někde nějaká další vesnice. Třeba tam mají léčitele. Víš jistě, že tě kousli? Určitě to nejsou jenom škrábance, jako jsem měla já?
T: Bylo by to stejně jedno, ikdyby to byly jenom škrábance. Kousli mě, už když jsme utíkali z domu. Už jsem byl mrtvý.
M: Dovol mi se s tebou pomodlit.
T: Modlení ti nikdy nešlo. Nikdy tě to moc nezajímalo. Tobě šlo vždycky spíš o ty historky.
M: Šlo mi o tebe.
T: Kéž by.
M: Je mi to líto. Je mi to tak strašně, strašlivě líto.
T: Vyprávěj mi o oceánu. Vyprávěj mi o tom, že je to poslední místo, kterého se tady tohle všechno ještě nedotklo.
M: Oceán není nic. Je stejný jako zbytek světa.
T: Slib mi, že půjdeš k oceánu.
M: Ale vždyť jsi sám povídal...
T: Zapomeň na to, co jsem povídal. Slib mi, že za mě tu sůl ochutnáš.
M: Ne! Já si vybrala tebe. Před oceánem jsem si vybrala tebe.
T: Slib mi to, Mary.
M: Miluju tě.



2. Cassia a Správkyně (Dokonalý pár)
Srdcervoucí chvilky nebývají jen smutné, romantické a mezi přáteli a blízkými lidmi. Bývají také zničující.

C: Udělala jsem chybu. Musíte ho povolat zpátky.
S: Kyi Markhamovi jsme už jednou povolili výjimku. Většina abnormálů takové štěstí nemá. Sama jste ho poslala pryč. Dokázala jste, že máme pravdu. Lidé, kteří se při třídění neřídí daty, ale city, si způsobí jen a jen potíže.
C: Ale to byla vaše práce. Vy jste zorganizovali to třídění do skupin.
S: A vy jste ho vykonala. Dlužno poznamenat, že dokonale. Teď jste rozrušená, jeho rodina si zoufá, ale pokud jde o jeho schopnosti, vaše rozhodnutí bylo správné. Věděla jste, že je v něm víc, než ukazuje.
C: Sám by se měl rozhodnout, jestli chce zůstat nebo jít. Neměla bych to určovat já ani vy. Ať si vybere sám.
S: V takovém případě by se všechno zhroutilo. Díky čemu myslíte, že se nám daří zajišťovat lidem tak dlouhý život? Jak myslíte, že jsme dokázali vymýtit rakovinu? Vytváříme páry s ohledem na všechno. Včetně genů.
C: Zaručujete nám dlouhý život, ale nakonec nás zabíjíte. Vím, že lidem, jako byl můj děda, sypete do jídla jed.
S: Ale každému zaručujeme také vysokou kvalitu života až do chvíle, kdy vydechne naposledy. Víte, kolik nešťastných lidí žijících napříč staletími v nešťastných společnostech by bylo ochotných dát za něco takového téměř cokoliv? A způsob podávání...
C: Jedu.
S: Způsob podávání jedu je neuvěřitelně humánní. Pacient ho dostává v malých dávkách a ve svém oblíbeném jídle.
C: Takže jíme, abychom umřeli.
S: Všichni nakonec umřeme, bez ohledu na to, co děláme. Váš problém je v tom, že si doteď nevážíte systému a toho, co vám nabízí. Stejně už bylo načase tenhle malý experiment ukončit. Nemáme na to dost lidí. A samozřejmě, vzhledem k situaci...
C: Jaký experiment?
S: Přece ten s vámi a Kyem.
C: Jenže o tom já už vím. Vím, že jste mu to řekli. A vím i to, že došlo k větší chybě, než jste mi tvrdila, když jsme spolu mluvily poprvé. Pravda je taková, že Ky byl skutečně zařazen do databáze partnerů.
S: Ale nikoli omylem. Rozhodli jsme se, že ho tam zařadíme. Tu a tam to s abnormály děláme, abychom získali další data a mohli sledovat jiné variace. Veřejnost o tom neví, není důvod, proč by měla. Ale musíte si uvědomit, že jsme ten experiment měli celou dobu pod kontrolou.
C: Ale pravděpodobnost, že bych byla spárovaná s ním...
S: Byla téměř nulová. Takže jistě chápete, proč nás to zaujalo. Proč jsme dopustili, abyste viděla na obrazovce Kyovu fotografii a začala se taky zajímat. Proč jsme zařídili, abyste se dostali do stejné skupiny na turistice, a dokonce vytvořili dvojici. A proč jsme v tom museli pokračovat, alespoň jistou dobu. Bylo to velice zajímavé: mohli jsme kontrolovat spoustu proměnných. Dokonce jsme vám zmenšili porce, abychom zjistili, jestli vás to neznervózní natolik, že se radši vzdáte. Ale to se nestalo. Nikdy jsme samozřejmě nebyli krutí. Vždycky jste měla dostatek přísun kalorií. A jste silná. Nikdy jste si nevzala zelenou tabletu.
C: Co na tom záleží?
S: Díky tomu jste zajímavější. Jako předmět studia jste úchvatná. Nakonec vždy předvídatelná, ale přesto netypická na to, aby stálo za to vás sledovat. Bylo by zajímavé pozorovat váš vývoj až do předem jasného konce. Plánovala jsem, že o tom napíšu článek, který by byl přirozeně k dispozici pouze několika vybraným Správcům. Byl by to bezprecedentní důkaz svědčící o opodstatněnosti řízeného výběru partnerů. Proto jsem nechtěla, abyste zapomněla, co se stalo dnes ráno u vlaku. Celá moje práce by přišla vniveč. Teď aspoň můžu pozorovat vaši konečnou volbu za situace, kdy víte, co se odehrálo. Bohužel, mých schopností je nyní třeba někde jinde. Už nemáme čas monitorovat vaši situaci i nadále, proto nemůžeme v experimentu pokračovat.
C: A proč mi to všechno říkáte? Proč chcete, abych znala všechny tyhle podrbnosti?
S: Protože nám na vás záleží, Cassie. Úplně stejně jako na jakémkoliv jiném občanovi. Coby předmět zkoumání máte právo vědět, co se stalo. Už nemusíte čekat, máte právo volby. Samozřejmě víme, jak se rozhodnete.
C: Řekli jste to Xanderovi?
S: Samozřejmě že ne. Je to pořád váš partner. Aby mohl být celý experiment pod kontrolou, nesměl o něm nic vědět. Xander nemá o ničem ani tušení. Ale s Kyem to bylo jiné. Jemu jsme to řekli. Předstírali jsme, že mu dáváme výstrahu, ale přirozeně jsme doufali, že ho tím postrčíme, aby se snažil být s vámi. A taky to fungovalo.
C: Takže jste nás neustále pozorovali.
S: Neustále ne. Pozorovali jsme vás dostatečně dlouho, abychom získali spolehlivou představu o tom, jak se k sobě chováte. Například na Hůrce jsme vás nemohli sledovat pořád, ani na tom menším kopci. Tohle území spadalo do kompetence Důstojníka Cartera, kterému se naše přítomnost nelíbila. Co se tedy mezi vámi a Kyem stalo? Když mi to povíte, může vám pomoct. Můžu vás doporučit na práci ve městě. Mohla byste zůstat tady, nemusela byste s rodinou na venkov. Povězte mi, co se stalo.
C: Ne.
S: Čekala jsem, že to řeknete
C: A jak to podle vašich předpovědí nakonec dopadne?
S: Záleží na tom? Takhle se to stane Takhle to uděláte. Ale jestli chcete, řeknu vám to.
C: Říkala jste, že od začátku to bylo plánováno jinak. Říkáte, že jste Kye zařadili do databáze partnerů schválně.
S: Ano. Tak to také bylo.




3. Stefan, Damon a Elena (Upíří deníky-Zášť)
Nepoznamenal mě jen seriál, ale také sama kniha, která je úplně jiná, ale také má chvilky, které zasáhnou. Samozřejmě je to rozhovor hlavních postav.

E: Stefane. Nechtěla jsem, aby všechno skončilo takhle.
S: Já vím. Já vím, Eleno.
E: Miluji tě.
S: Já miluji tebe.
E: Ti lidé na plese teď už budou v bezpečí, že ano?
S: Už budou v bezpečí. Zachránila jsi je.
E: Nerozloučila jsem se s Bonnie a s Meredith. Ani s tetou Judith. Musíš jim říct, že je mám ráda.
S: Řeknu jim to.
D: Můžeš jim to říct sama. Použij svoji vůli, Eleno. Vydrž. Máš v sobě sílu.
E: Pokusím se.
D: Vezmeme tě domů.
E: Ale teď ještě ne. Počkejte ještě malou chvilku. Nemám strach. No...možná trošku. Ach, to je legrační. To je krásné. Stefane? Jsem tak unavená.
S: Teď si můžeš odpočinout.
E: Budeš u mě?
S: Ano.
E: Tak se nebudu bát. Nebuď smutný. Budete se muset starat jeden o druhého. Stefane, slíbíš mi to? Slibuješ, že se postaráte jeden o druhého?
S: Slibuju. Ach, Eleno.
E: To je dobře. To je dobře, Stefane. Je čas jít domů.

neděle 14. dubna 2013

RECENZE Hunger Games: Aréna smrti/Hunger Games

Hunger Games: Aréna smrti
-obálka
Hunger Games: Aréna smrti


  • Suzanne Collins
  • nakladatelství: Fragment
  • vydáno: 2010
  • počet stran: 324
  • předloha pro: filmy Hunger Games (moje recenze)





VELICE DĚKUJI ZA RECENZNÍ VÝTISK OD NAKLADATELSTVÍ FRAGMENT!


ANOTACE NA FRAGMENT.CZ (odkaz)

Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hunger games začínají...

Reprodrozd
V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život.

Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska... Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?



PODROBNÝ OBSAH - obsahuje spoilery, zápletku i konec knihy


 Po vzpouře lidu na hlavní město Panemu Kapitol se rozhodla vláda učinit významný krok. Každý rok se pořádají Hunger Games, kde se v Den sklizně vyberou Splátci - jeden chlapec a jedna dívka v letech 12 až 18 let z každého ze 12 krajů.
Katniss a Hurikán
 Nacházíme se ve 12. kraji, kde také žije hlavní hrdinka Katniss Everdeenová se svou matkou a malou sestrou Prim. Na Dni sklizně je vybrána Prim, ale Katniss se za ní přihlásí dobrovolně. Jako kluk bude vybrán Peeta Mellark, kterého Katniss zná, protože jí dříve pomohl, když na tom byla špatně.
 Oba se rozloučí se svými rodinami a Katniss ještě se svým nejlepším kamarádem Hurikánem. Poté odjíždějí do Kapitolu, kde poznávají poznávají Haymitche, vítěze Hunger Games z 12.kraje,  který jim má pomoct, a také své vizážisty. Několik dní před samotnými hrami se všichni Splátci připravují na boj a zařizují si sponzory, kteří jim během her můžou pomoct. Peeta a Katniss předstírají zamilovanost vůči sobě, aby zaujali sponzory.

Katniss
 Všichni Splátci jsou převezeni do bojiště v podobě lesa. Ihned, jak boj začíná, několik hráčů umírá. Katniss utíká do lesa, aby našla úkryt a především vodu. Pár nejlepších se spojí, i s Peetou, a spiknou proti ostatním.
 Mladá Rue zachraňuje Katniss a uzavřou spojenectví, aby vůbec přežili. Skupinka nejlepších Splátců se utáboří a nahrne si všechny zásoby, které našli. Katniss jim zásoby zničí, ale Rue nachází mrtvou.

Katniss a Peeta
 Poté pořadatelé Hunger Games změní hlavní pravidlo - mohou být dva vítězové, ale jen ze stejného kraje. Katniss ihned vyhledává Peetu, ale zraněného, protože jí chtěl pomoct. Peeta pomalu umírá, ale nakonec dostávají léky.
 Už zbývá jen pár živých, ale do her pošlou psy, kteří všechny budou chtít zabít. Zbývají jen Katniss a Peeta, jenže předešlá změna pravidla je zrušena. Oba budou chtít spáchat sebevraždu, ale pořadatelé her je zastaví a vyhlásí je jako vítěze 74. Hunger Games a vrací se domů. Peeta zjišťuje, že Katniss do něj opravdově zamilovaná není, ale on ano, jenže stále musí hrát upřímnou zamilovanost, protože zneuctili hry, jinak by zemřeli.



RECENZE

 Kniha se mi moc líbila - byla akční, romantická a nebyla vůbec nudná. Jediné, co mě mrzelo, že jsem si knihu přečetla poté, co jsem viděla film, který je knížce na můj vkus až moc podobný. Kdybych neviděla film, tak bych byla neustále v napětí a všechno by se mi jevilo neuvěřitelně (v dobrém smyslu). Druhý díl si určitě, co nejdříve přečtu - rozhodně dříve než se podívám na film, podruhé tu stejnou chybu neudělám, ikdyž myslím, že jsem nepoučitelná :P :D


Peeta, Katniss a Hurikán
 Jména mi přijdou originální a pěkná, až na Hurikána, což se mi zdálo zvláštně přeložené. Ve filmu se jmenoval Gale, což také není zrovna nejlepší, ale stále lepší.
 Postavy jsem si všechny zamilovala. Katniss - chytrá, neřídí se pravidly a navíc myšlenkami podobná mě. Peeta - nerozluštitelná osobnost, která se nikdy nezdá být taková, jaká je. Nakonec Hurikán - příšerné jméno všechno neříká, ikdyž je kamarád, sám to tak cítit nemusí. Občas jsem si ani nemohla vybrat, kdo je z těch dvou lepší.


 Obálka mi přijde hezky jednoduchá a navíc opravdu k věci - znak reprodrozda, kteý byl zmíněný v knize. Navíc není okoukatelná (nejsem si jistá, jestli tohle slovo vůbec existujea nikde jsem podobnou neviděla, což se poslední dobou moc nestává.
základna Hunger Games

 Akce - tak snad o té je kniha, nebo ne? Hunger Games - název mluví za své. Romantika - tak nějaká ta láska se najde, dokonce i trojúhelník, které vidíme v každé druhé knize. Občas najdeme vtipné hlášky, které okoření vážnost knihy. Sci-fi, které především zařizuje funkčnost her, nám tu nesmí chybět - i když tam toho takového moc nenajdeme, pokud si v tomto žánru moc nelibujete.




 Knížku doporučuji těm, kteří mají rádi neotřelé akční příběhy, kde se v jejich situaci najde i láska a i v tomto napětí mají postavy čas na vtipy.
 Hodnotím 7/10bodů, které náhodně dávám stejné jako u filmu. Spisovatelka je určitě skvělá, ale ostatní díly musí být určitě lepší, tedy tak to bývá a tak to předpokládám :D

pondělí 8. dubna 2013

Dubnová giveaway - soutěž o knihy!

 Tak má první soutěž o knihy. Není to vůbec k nějaké události, prostě jen tak... Ale tak 10 pravidelných čtenářů, přes 8000 návštěv a 123 článků za celou historii mého skromného blogu ;)) Nevím, zda se Vám můj blog líbí, ale rozhodně bych Vás chtěla odměnit - bohužel nemohu všechny, zas tak dobře finančně na tom nejsem :D

 Už přejdu k samotné soutěži o knihy. Budete moct soutěžit o 2 knihy - konkrétně Říše temnot-Černá magie a Říše temnot-Tajemný anděl, za které mockrát děkuji nakladatelství Fragment.





Teď k podmínkám:

  • soutěž trvá od 8.4.2013 do 8.5.2013
  • musíte být buď ze Slovenska nebo z Česka
  • mělo by Vám být alespoň 13 let, jinak se optejte svých rodičů, jestli se můžete soutěže zúčastnit
  • některé otázky mají vstupy navíc, které umožňují větší šanci na výhru
  • vítězové budou dva, první vylosovaný si může vybrat


Dodám už jen HODNĚ ŠTĚSTÍ! :))


!!zapomněla jsem zažádat ve formuláři o odkaz na váš blog, tak mi ho kdyžtak napište do komentáře tohoto článku!!