pondělí 21. ledna 2013

RECENZE Delirium

Delirium-obálka
Delirium

  • Lauren Oliver
  • nakladatelství: CooBoo
  • vydáno: 2012
  • počet stran: 352
 VELICE DĚKUJI ZA RECENZNÍ VÝTISK OD LIVRO




ANOTACE NA LIVRO.CZ (odkaz)

Dříve si lidé mysleli, že je láska dobrá věc. To bylo předtím, než na ni vědci objevili lék. Lidé nechápali, že když vám jednou láska oblaží mysl a rozproudí krev, není úniku. Teď je všechno jinak, vědci ji dovedou vymýtit a vláda požaduje, aby se všichni občané v den svých osmnáctých narozenin podrobili speciálnímu lékařskému zákroku, díky němuž by měli být vůči lásce imunní. Lena Halowayová se na ten den vždy těšila. Život bez lásky přece znamená život bez bolesti, bezpečný a předvídatelný. A šťastný...


PODROBNÝ OBSAH


 Lena Halowayová žije v Portlandu, kde láska znamená nemoc a lék je udělá šťastnější. Lena na tento svět také věří, ikdyž její matka se nakazila a poté i kvůli tomu zemřela. Nyní žije se svou tetou, strejdou a malými sestřenicemi Jenny a Grace. Lena má podstoupit evaluaci, aby jí regulátoři, kteří řídí město, ohodnotili a tím jí určili ideálního partnera po zbytek života. Při evaluaci se ale do laboratoří dostanou Nežádoucí - lidé, kteří nepodstupují zákrok, protože chtějí milovat.
 Lena v laboratořích potká hezkého chlapce. Její nejlepší kamarádka Hana je poslední dobou zvláštní - poslouchá zakázanou hudbu, chodí na párty po večerce a je odvázanější.

ZBYLÝ TEXT PROZRAZUJE ZÁPLETKU I KONEC KNIHY!

Lena jednou potká opět toho chlapce z laboratoří  - milého Alexe - začne se s ním stýkat, i když je to přísně zakázané. Lena si myslí, že to nevadí, jelikož má jizvu po zákroku, na kterém se zbavil nemoci-lásky. Jenže on jí přizná, že je z Divočina hranicemi Portlandu, kde přebývají Nežádoucí. Lena se s ním přestane stýkat a dokonce je ještě poslušnější než dříve.
 Plní všechny své povinnosti, nehádá se s tetou, ani se nikde netoulá po večerce a dokonce se přestane vídat s Hanou. Všechno se změní ve chvíli, kdy se městem prožene razie. Regulátoři prohledají domy a všechen majetek. Jenže v tu noc se právě koná večírek, na kterém je teď i Hana. Lena se vydává vstříc nebezpečnému městu, aby ochránila Hanu, která si užívá hudbu na párty. Regulátoři ihned pošlou na večírek psy a Lena nestačí nikoho varovat. Před chycením jí zachrání Alex, kterého dlouhou dobu neviděla. Na útěku se sblíží víc, než je dovolené.
 Je nakažená, ale nebrání se, jelikož nikdy nevěděla, že láska obnáší i tak krásné věci, které právě prožívá. O jejím tajném a zakázaném vztahu se dozví také Hana, která si ale s nimi začne užívat spontánní chvilky. Alex ukáže život v Divočině a ukáže, že je lehké se tam dostat. Lena si oblíbí jejich živobytí a svobodu a konečně si uvědomí, že hranice Portlandu není hlavně ochranné, ale převážně slouží k tomu, aby obyvatele drželi uvnitř.
 Lena zjistí, že její matka není mrtvá, ale byla celou dobu uvězněná v Kryptu, kam ukládají vězně a blázny. Jenže nedávno utekla, podle Leny nejspíš do Divočiny. Lena chce utéct do Divočiny spolu s Alexem a nikdy se nevrátit, ale je pro ní těžké opustit Grace a Hanu, se kterými si rozumí a jako jediné jí tu drží.
 V den útěku chytí Lenu a odvezou jí domů, kde jí budou držet do bližšího dne zákroku. Alex ji další den zachrání a budou spolu chtít utéct, ale regulátoři jsou nemilosrdní. Lena uteče přes hranice Portlandu do Divočiny a Alex se obětuje a zůstane v Portlandu, přestože ho nejspíš čeká trest smrti.

RECENZE

2.díl - Pandemonium
 Knihu jsem objevila, když jsem procházela internet. Hned mě zaujala nejen tím, že má nádhernou a jednoduchou obálku, ale především proto, že knihu napsala Lauren Oliverová, autorka Chvíle před koncem - knížka, kterou jsem si ohromně oblíbila a patří mezi mé nejoblíbenější. Dlouho jsem si ji chtěla přečíst, ale stále jsem neměla čas.
 Hodně jsem se na ní těšila, ale musím říct, že až moc. Čekala jsem mnohem, ale mnohem víc, takže mě kniha malinko zklamala.

 Hlavní děj byl neuvěřitelný, originální a poutavý - prostě vše, co má mít. Rozhodně tam byla romantika - mezi Lenou a Alexem - rozhodně to nebylo moc slaďácký nebo přecitlivělý, bylo to vyrovnaný, oprávněný k situaci a rozhodně to bylo něco ve stylu Romea a Julie.
3.díl - Requiem
 Jestli to bylo akční, tak ano. Regulátoři jsou brutální a nemilosrdní a rozhodně byste jim nechtěli odporovat. I když některé chvíle akční byly, nemůžu říct, že bych se nějak bála o někoho nebo nějak tak. Spíš to spisovatelka vložila do děje, aby si postavy v knize uvědomily, že jsou regulátoři nebezpeční.
 Jestli se tam objevily vtipné hlášky či nějaké ty škádlivé poznámky, tak ano. Ne nic úplně, že bych se tomu taky strašně moc smála, ale spíš, že jsem se nad tím pousmála, že bych takto také reagovala, takže jde vidět, že lidé tam jsou normální... :D
 Vztah mezi Lenou a Alexem jsem popsala něco ve smyslu Romea a Julie, což je pravda. Je to taková láska, kde se chtějí navzájem obětovat, spolu zemřít a nic bez sebe nedělat, což se ukáže i na smutném konci knihy. Samozřejmě bude pokračování Pandemonium (vychází tento měsíc) a Requiem.

Lauren Oliver
 Rozhodně nepochybuji, že spisovatelka je stále dobrá, i když musím přiznat, že mi tato kniha přišla poněkud nudná! To neznamená, že je špatná.
 Knížku rozhodně doporučuji, dávám 8/10bodů. Zaprvé, bude ještě pokračování a zadruhé, Chvíle před koncem bylo o kousek lepší.







TRAILER KE KNIZE - NEOFICIÁLNÍ

6 komentářů:

  1. Na toto sa chystám takisto aj na Chvilu pred koncom, oba nápady sú úžasné, som zvedavá, čo sa z toho vykľuje 8)
    Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spíš si přečti Chvíli před koncem...myslím, že je lepší ;) ale Delirium taky rozhodně zkus :)) děkuju mockrát... ;)

      Vymazat
  2. fakt sa teším na túto knihu :) vyzera uzasne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je opravdu skvělá, ale víc doporučuji od stejné spisovatelky Chvíle před koncem ;)) děkuji za komentář :)

      Vymazat
  3. na túto knižku si robím zálusk už veľmi dlho, len nikdy nevyjde čas zájsť do kníhkupectva :/ vyzerá zaujímavo :)
    pekná recenzia. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je opravdu originální a pěkně napsaná, ale spíš doporučuji Chvíle před koncem, od stejné autorky ;)) děkuji, i za komentář :)

      Vymazat