pátek 18. ledna 2013

RECENZE Hra lží/The Lying Game

Hra lží-obálka
Hra lží
  • Sara Shepardová
  • nakladatelství: BBart
  • vydáno: 2012
  • počet stran: 224






ANOTACE NA BUX.CZ (odkaz)

Tajemství, lži a děsivé následky
Měla jsem život, pro který by člověk byl schopen i zabít. Pak to někdo udělal. Nejhorší na tom být mrtvá je, že už nemáte pro co žít. Žádné líbání. Žádná tajemství. Žádné drby. Z toho by většina holek měla druhou smrt. Ale já naštěstí dostala něco, co nikdo jiný nemá – představení na přidanou – a to díky Emmě, své znovunalezené sestře, se kterou jsem se ani nestačila sejít. Emma se nyní zoufale snaží zjistit, co se mi stalo. A jediný způsob, jak to vypátrat, je být mnou – vklouznout do mého starého života a po
kousíčkách ho skládat dohromady.


PODROBNÝ OBSAH

 Hlavní postava Sutton Mercerová je mrtvá, ale místo toho aby našla klid po smrti, doprovází dívku, která vypadá úplně stejně jako ona. Je to její znovu-nalezené dvojče Emma Paxtonová, bohužel, jak se to většinou stává, se nedočkají srdceryvného šťastného setkání. Emma už od mala střídá pěstounské rodiny.
Sutton a Emma
 Teď bydlí s Clarice, pracující v baru, a jejím drzým synem Travisem poblíž Las Vegas. Nikdy to neměla lehké, určitě ne tak, jako Sutton před smrtí. Bohatá, krásná a oblíbená a především měla pořádnou rodinu, ikdyž ne pravou. Emma, jako malá žila s jejich biologickou matkou Becky, ale nebyla nejlepší pod sluncem.
 Když jednou Travis ukázal Emmě video na internetu, kde někdo málem zavraždil dívku, která vypadala úplně stejně jako ona, vyhledala Sutton a napsala jí, že možná jsou dvojčata. Sutton jí odepíše, že se sejdou na nádraží ve městě Tusconu, kde Sutton žije.

ZBYLÝ TEXT PROZRAZUJE ZÁPLETKU I KONEC KNIHY!

 Jenže když tam Emma dorazí, Sutton se neukáže. Situace se zkomplikuje, když Emmu najdou Suttoniny nejlepší kamarádky - Charlotte a Madeline. Emma dostane vzkaz, že je Sutton mrtvá a bude jí muset hrát, jinak také zemře, takže nemůže dělat nic jiného, než tak učinit. Zkusí přesvědčit policii, že je Emma a Sutton někdo zabil, jenže když jim bude chtít ukázat video, na kterém jí někdo zabil, nenajde ho.
Mad, Char, Emma (Sutton) a Laurel
 Seznamuje se se Suttoninou mladší nevlastní sestrou Lauren, rodiči, jejím klukem Garettem, nepřítelkyní Nishou a milým neznámým Ethanem. Mezitím, co se snaží vypátrat Suttonina vraha, seznamuje se s krutou Hrou lží. Hra lží jsou kanadské žertíky, které provádějí Sutton, Char, Mad a Lauren. Emma se obává, že Sutton udělala takový krutý žert, že by jí za něj mohl někdo zabít. Obává se, že by to mohly být její nejlepší kamarádky, ke kterým se, jako Sutton, chovala hrozně. 
Ethan a Emma (Sutton)
 Na oslavě Emminých 18. narozenin uvidí v Laurenině pokoji to video, které ukazoval možnou smrt Sutton. Ukázalo se, že to byly Char, Mad a Lauren. Měl to být žertík, ale nějak se to vymklo kontrole. Když chtěla Emma utéct, narazila na Ethana. Ten zjistil, že není Sutton. Emma mu vše řekla, ale Ethan jí pak prozradil, že její kamarádky a sestra Sutton tu noc nezavraždily, protože jí poté zachránil Ethan a navíc to byl měsíc před Emminým příjezdem.
 Emma se tedy vrací domů s přáním k narozeninám - vypátrat vraha své sestry, což nebude tak těžké, protože má spojence - Ethana.




RECENZE

Sara Shepard
 Knihu jsem si přečetla především, protože se mi líbí knihy Roztomilé malé lhářky od Sary Shepardové. A druhý důvod je doporučení seriálu od kamarádky, který je o dost jiný, ale také mi přijde lepší.
 Tahle kniha obsahuje zvláštní jména - obzvlášť Sutton. To je v nich nejdivnější, ale mě osobně se také líbí nejvíc. Jméno Emma naopak nemám ani trochu ráda. Ostatní jména jsou obyčejná.
 Postavy byly po většině mrchy, ale opravdu zákeřný a spiklenecký mrchy. Nedivím se, že Emma chtěla několikrát utéct. Já bych utekla jen, co by mě "unesly" kamarádky mého dvojčete a zjistila bych, že to dělají pořád. Takže chápu Emmino chování.
Never Have I Ever - 2.díl
 A pak to, že je hlavní postava a vypravěč Sutton, mi přijde divné. Vždyť ona je mrtvá, vidí jen to, co Emma, ztratila paměť a navíc, když na něco přijde, tak to nemůže nikomu říct.
 Nijak zvlášť nemluvím o obálkách, ale tahle mi přijde moc hezká. Jednoduchá, tajemná a říká všechno, co obsahuje hlavní děj. Taktéž název. Jinak je dobře, že je kniha krátká a hned je přečtená... Děj je poutavý a originální, jen trochu podobný Roztomilým malým lhářkám. Dobře se mi to četlo, jen mi dělalo problém se sžít do příběhu.
 Celkově dávám knize 5,5/10bodů, protože mě ta kniha hodně nezaujala, ale přečtu si další díly, jelikož mě zajímá, jak tohle všechno dopadne. Doporučuji lidem, kterým se líbí styl Roztomilých malých lhářek, ale pozor, nemá to stejnou kvalitu.



TRAILER KE KNIZE - NEOFICIÁLNÍ


4 komentáře:

  1. To vyzerá zaujímavo 8)
    Ale do seriálu by som sa asi nepustila. Čo som čítala je to niečo ako zmes Switched at bird a Pretty little liars. To si oba seriáli pozriem zvlášť 8D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, zajímavě to určitě vypadá, ale nejsem si jistá, zda bych to mohla plně doporučit :) je to takové zvláštní a směs těchto seriálů bych řekla, že je... ;)) jinak knihu můžeš zkusit, protože má málo stran a máš jí hned přečtenou :)) ale je mnoho lepších knih...

      Vymazat
  2. Ja pozerávam seriál The Lying game a veľmi sa mi páči :)
    Pozývam ťa na môj novovytvorený blog o knihách: http://nana-books.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, seriál je moc pěkný... :)) máš moc hezký blog, na první pohled rozhodně zaujme!! ;)

      Vymazat