neděle 30. prosince 2012

RECENZE Anna Karenina/Anna Kareninová

Anna Kareninová

  • romantický, drama, historický
  • Velká Británie/Francie, 2012
  • režie: Joe Wright
  • hudba: Dario Marianelli
  • délka: 130 min
  • knižní předloha: Anna Karenina (Lev Nikolajevič Tolstoj)



ANOTACE NA ČSFD

 Anna Karenina (Keira Knightley) žije v lehce unaveném manželství s vysokým vládním úředníkem (Jude Law), s nímž má malého syna, a její pověst mezi petrohradskou smetánkou nemůže být lepší. Během cesty do Moskvy, kam jede navštívit bratra (Matthew Macfadyen), potká hraběnku Vronskou a na moskevském nástupišti se seznámí i s jejím synem (Aaron Taylor-Johnson), mladým ambiciózním důstojníkem. Letmé setkání stačí k tomu, aby mezi nimi přeskočila jiskra, která se záhy promění v požár, který ani jeden z nich nedokáže a ani nechce uhasit. Chtějí se „jen“ svobodně milovat, ale carské Rusko konce 19. století je vůči podobným excesům velmi netolerantní a umí to dát patřičně najevo.
Hodnocení: 78%


PODROBNÝ OBSAH

 Anna Karenina, mladá, krásná a inteligentní žena, vdaná za ruského Alexandra Alexandroviče Karenina, který se nemá čeho obávat, především kvůli svému vysokému postavení. Anna si také nemůže stěžovat, každý jí zná, má oddaného manžela a syna Sergeje.

 Film začíná tím, že Anna, žíjící se svou rodinou v Petrohradu, dostává dopis od svého bratra Stěpana Oblonského, aby za ním přijela kvůli sporu s jeho manželkou Dolly. Anna cestou vlakem do Moskvy se seznamuje s hraběnkou Vronskou a jejím okouzlujícím synem Alexandrem Vronským. Anna usmiřuje Dolly, která zjistila nevěru svého manžela Stěpana. Dolly představuje Anně mladou Kitty. Kittyn dlouholetý přítel Konstantin Levin jí požádal o ruku z opravdové lásky, bohužel Kitty má zájem spíš o Alexeje Vronského.
 Jenže ten si jí nechtěl vzít, především poté, co poznal Annu Kareninu. Anna a Vronský spolu začnou mít milenecký vztah, o kterém se začne i povídat ve vyšších vrstvách společnosti.

ZBYLÝ TEXT PROZRAZUJE ZÁPLETKU I KONEC FILMU!


 Anna zjistí, že je těhotná s Vronským, a tak vše prozradí svému věrnému manželi. Po porodu odjíždí s Vronským a se svou dcerou Aňou, jenže se musí vzdát svého syna Sergeje. Konstantin 

 Levin požádá Kitty podruhé o ruku a ona přijme nabídku. Po svatbě spolu odjíždějí na venkov, kde Levin pracuje.
 Anna stále není rozvedená a s Vronským se hodně hádají. Chce situaci s odloučením syna zvládat, ale to nedokáže. Vronského obviňuje z nevěry, jenže ten se jen těžko spořádává z Annina stavu, a proto se jí vyhýbá. Anna je zničená z odstupu vyšší společnosti, syna i svého milujícího. Anna ukončuje svůj zrádný život tím, že skočí pod kola jedoucího vlaku. Alexej Karenin dostává Aňu do péče.

!!!
Některé části jsem přímo nepochopila, jestli ji na konci Vronský opravdu podváděl a také po porodu, jestli Aňu dostala do péče Anna anebo její manžel. Tyto nejasnosti jsem si ověřila obsahem knihy, takže nevím, zda je to stejné i u filmu.



ZAJÍMAVOSTI
  • Joe Wright natočil i Pýchu a předsudek a Pokání, ve kterém hraje i Keira Knightley a hudbu čerpali od Daria Marianelli. V Pýše a předsudku hrál i Matthew MacFadyen (Darcy), který v Anně Karenině ztvárnil jejího bratra Stěpana Oblonského.
  • Do role Konstantina Levina také zvažovali Jamese McAvoye (Pokání, Vášeň a cit), ten však odmítl.
  • Do role Alexandra Vronského zvažovali Roberta Pattinsona (Stmívání, Harry Potter: Ohnivý pohár).
  • Joe Wright se rozhodl umístit děj filmu na divadelní scénu, protože se skutečně ruské šlechty v té době "hrály" na francouzské.
MŮJ NÁZOR

 Film jsem viděla v pondělí v kině a už od začátku se mi líbil. Nejdřív mi přišlo zmatené, jak se příběh odehrával na jevišti, ale v průběhu filmu jsem si zvykla a nakonec se mi to ohromně líbilo. Režisér tím velice riskoval, ale také z toho vznikl skvělý a originální film.
 Dějově je to zajímavý příběh, který pochází z knižní předlohy L. N. Tolstoje. Knihu si chci v nejbližší době přečíst, o čem mě film ihned přemluvil.
 Keira Knightley se do role Anny velice hodila a také jí dokonale zahrála. Ještěže Vronského nezahrál Robert Pattison, ikdyž to není nejhorší herec, tak by film určitě zkazil. Stěpana jsem jako Matthewa MacFadyena nepoznala, ale přesto sem si ho zamilovala, jako v Pýše a předsudku.
 Film bych rozhodně doporučila na shlédnutí, jen konec byl takový, který jsem od začátku nepředvídala. Celkově bych Annu Kareninu ohodnotila 8,5/10bodů. Sice bylo nádherné zpracování, ale hodně částí bylo zmatených. Přece jen existuje pár lepších filmů, ikdyž pochybuji, že bych v životě film ohodnotila 10 body!

TRAILER K FILMU - S ČESKÝMI TITULKY

5 komentářů:

  1. Tento film si veľmi chcem pozrieť 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se rozhodně podívej ;)) provedení i celkový dojem z filmu je skvělý, bohužel něco jsem nepochopila, ale to jsem asi nedávala při filmu pozor :D pokud máš ráda historické filmy, jako Pýcha a předsudek, tak se ti to bude líbit :)

      Vymazat
  2. Mám ráda Knightley-jovou a filmy, kde hraje. Tak doufám, že se na tento film někdy v budoucnu podívám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám moc ráda její filmy! Podívej se, jen všem lidem úplně tento film nesedí :/ ale pokud máš Keiru Knightley ráda, měl by se ti líbit ;))

      Vymazat
  3. Co bylo v té knize? Podváděl ji tedy Vronsky nebo ne? :)

    OdpovědětVymazat