čtvrtek 24. ledna 2013

RECENZE Lost in Austen/Ztracená v Austenové

Lost in Austen-obálka
Lost in Austen

  • Velká Británie, 2008
  • režie: Dan Zeff


ANOTACE NA ČSFD

Amanda Price si žije svým běžným londýnským životem, jen je strašně zatížená na Jane Austenovou. Jednoho dne se jí zjeví v koupelně žena - Elizabeth, která je oblečená středověce, no a Amanda si myslí, že je už z té austenománie blázní. V skutečnosti má však v koupelně dveře do Longbournu (panstvo, kde Elizabeth žije) no a když Elizabeth si chce trochu povyrazit v našem světě, vymkne Amandu v tom jejím, kde se Amanda střetává s postavami z Pýchy a předsudku.
Hodnocení: 59%


PODROBNÝ OBSAH EPIZOD (OBSAHUJE ZÁPLETKU I KONEC SERIÁLU, NEDOPORUČUJI ČÍST!)

1.série
Amanda a Elizabeth
  • 1 - Amanda Priceová žije normální život, ke kterému si dopřává každodenní dávku Jane Austenové. Pýchu a předsudek umí snad nazpaměť. V koupelně vlastního bytu se jí zjeví Elizabeth Bennettová, hlavní hrdinky románu Pýcha a předsudek. Amanda si myslí, že se jí to jen zdá, ale když jí Elizabeth ukáže tajné dveře ve stěně, které vedou přímo nejen do Elizabethina domu, ale také do její doby. Elizabeth chce zůstat ve 21. století. Amanda uvízne v jejím neznámém světě ještě před tím, než Elizabeth potkala svého Darcyho. Poznává rodinu Bennettových - flegmatického, ale přesto starostlivého otce, nervy drásající matku, hodnou a krásnou Jane, vyzývavé Lydii a Kitty a nadanou Mary. 
Jane, Mary, Kitty a Lydia

Představuje se jako Elizabethina kamarádka a také všem oznamuje, že Elizabeth zatím odjela do Londýna. Do města se stěhuje pan Bingley se svou sestrou a dobrým přítelem Darcym. Pan Bingley na návštěvě u rodiny Bennettů poznává také Amandu, která se mu velice zalíbí, místo Jane, jak je to napsané v originálu. Všichni se zúčastní veřejného plesu, kde pan Bingley stále jeví city k Amandě. Amanda Bingleyho odmítá (kvůli Jane, která v něm také velké zalíbení nevidí, jako on) a poprvé tančí s panem Darcym. Jane jede na koni v dešti za panem Bingleym, což jí poradila Amanda, jak bylo v knize. 

Darcy, Caroline Bingleyová a Bingley
  • 2 - Pan Bingley stále projevuje veliký zájem o Amandu, ta ho ale odradí a řekne, že je Jane je jeho pravá láska. Amanda se seznamuje s panem Wickhamem, nepřítele Darcyho, kterého ihned odsuzuje. Rodinu jede navštívit pan Collins. Pan Collins si má podle knihy vzít Charlottu, nejlepší přítelkyni Elizabeth, ale nakonec se s ním zasnoubí Amanda. Koná se ples v Netherfieldu pořádaný panem Bingleym. Wickham rozeštve Amandu a Collinse, takže zruší zasnoubení. Darcy rozmluví Bingleymu Jane, kterou začínal mít rád. Jane je zklamaná z odmítnutí a tak přijímá nabídku k sňatku od pana Collinse.
Collins

  • 3 - Nikde jsem tento díl nenašla ke stažení, ale zkusím vám tu něco malého napsat. Amanda si chtěla vzít Darcyho, ten však odmítl. Mezitím Lydia utekla s panem Bingleym, jelikož jsou oba sklíčení a samotářští.

4 - Lydia je stále pryč s panem Bingleym. Darcy požádal sestru Bingleyho o ruku a ta souhlasila. Rodiče Bennettovi a Amanda pojedou do Londýna, aby našli Elizabeth. Amanda se bude chtít přiznat, že tu není, ale Wickham jí pomůže a zajistí "alibi". Najdou Lydii a Bingleyho, se kterým se popere otec Bennett. Při rvačce se pan Bennett zraní a málem zemře. Avšak Amanda chce, aby se Elizabeth dostala zpátky ke svému otci.
Wickham

Vydává se do současnosti, ale také pan Darcy. Ten se přizná, že Amandu miluje a kvůli ní by udělal cokoliv. Jenže Amanda ví, že spolu nemohou být, jelikož Darcy patří k Elizabeth, jak to stojí ve známé knize. Ačkoliv Darcymu se Elizabeth nijak nezamlouvá a nemůže zapomenout na Amandu. Mezitím se Jane rozvede s Collinsem a dá se dohromady s Bingleym. Pan Bennett se uzdraví a pustí Elizabeth "zpátky do Londýna". Darcy ruší zásnuby se sestrou pana Bingleyho a místo toho se dá dohromady s Amandou.



RECENZE

 Na seriál jsem se podívala hned, jak jsem si poprvé přečetla anotaci. Miluju Jane Austenovou a hlavně její skvělé knihy a navíc se z nich natočily úžasné filmy!
 To, že se někdo dostane přímo do slavného příběhu Jane Austenové je dokonalé. Musím říct, že ten námět mě ihned zaujal, proto jsem si stáhla první díl a poté jsem zjistila, že má seriál jen čtyři díly, což úplně chápu - nemůže být nekonečný. Ale nejvíc mě naštvalo, že jsem nikde nesehnala třetí díl, který se zdál být hodně důležitý. Prostě se nemůžete podívat jen na tři díly čtyřdílného seriálu, mě to přijde blbý.
Amanda a Darcy
 A teď, co se týče postav, efektů, prostředí atd. Takže postavy uměly pěkně hrát, hlavně tu chladnou odtažitost a občasné lehké zalíbení - vím, že to jsou herci a prostě tohle musí umět, ale já nevím, ale to jejich chování úplně odpovídá té jejich době, prostě to umí zahrát, jako by tam opravdu žili. Amanda, na to, že je hlavní postava mohla být hezčí, ale potřebovali jí udělat takovou, aby tam do té staré doby nezapadla. Pak Darcy - ten mohl být také hezčí, ale uznávám, že v knize není popsán hezky, ale spíše má být vyrovnaný a tak, a to on opravdu byl, takový soustředěný. Pan Bingley byl hezký (taky vám připomíná Alexandra Vronskyho z Anny Kareniny, ale bez knírka? nebo jen mě :D) a je dobře, že to neudělali klasicky, že se hned zamiloval do Jane, ale nejdříve viděl zalíbení v Amandě. Pak jen musím říct, že Wickham byl docela hezký na pohled, ale jinak tam moc pohlední lidé nebyli, nebo možná ještě Lydia nebo Bingleyho sestra.
Jane a Bingley
 Efekty?...No, jako efekty nevím, co bych zmínila. Spíš prostředí, které se mi moc líbilo. Mě se tahle doba moc líbí, jak prostředí, tak i vytříbené chování, styl oblékání a také tanec. Nevím, ale tyhle věci mi připadají opravdu nádherné a hlavně vychované, což se v této době nijak zvlášť nenajde.
 Láska, romantika - ta se tam rozhodně najde, neboť je to romantický seriál a jde v něm hlavně o ty vztahy a společnost.
 Akce - ta se tam moc nenašla, když každý má být oddaný občan atd. Ale přece menší boj mezi dvěma lidmi se tam našel, nic velkého, ale kdybyste něco takového postrádali, tak něco málo se najde.
 Humor - jako nevím, co říct. Možná pár chvilek, při kterých se letmo zasmějete se tam najde, ale že byste měli záchvat smíchu, tak to spíš ne. Vždyť říkám, hlavně romantika.
Jane Austenová
 Seriál rozhodně doporučuji milovníkům Austenové, nebo někomu, kdo rád zápletky se vztahy, tak ano - podívejte se. Jinak seriál má stejně jen čtyři třičtvrtihodinové díly a navíc jeden není k sehnání. P.S.: Pokud někdo někde najde ten třetí díl, tak napište, prosím!! ;)

 Seriálu dávám 7,5/10bodů. Já vím, hodně tady o tom básním, ale mám ráda, když má seriál více dílu, ikdyž tady to chápu vzhledem k tomu, že je přesně daný děj a nedá se nijak zvlášť prodloužit. A navíc mám ráda, když jsou hezcí herci a to, že nebyli pěkní hlavní postavy, tak to se mi taky nelíbí :/ Jinak musím říct, že seriál je pěkný - rozhodně se na něj koukněte.

4 komentáře:

  1. Pýcha a predsudok je môj obľúbený film, takže tento seriál si musím stiahnuť. Popísala si to úplne zaujímavo :) Dúfam, že niekde nájdem aj tretiu časť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám strašně moc ráda Pýchu a předsudek! ;) Je to opravdu pěkné a navíc to nezabere moc času, jelikož to má jen čtyři díly...kdybys našla ten třetí díl, prosím napiš :)) Děkuji za komentář :) ...

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Je to moc hezký a i vtipný, rozhodně se na to koukni! ;)

      Vymazat