úterý 5. února 2013

RECENZE Upíří deníky: Zášť/The Vampire Diaries: The Fury

Upíří deníky: Zášť
-obálka
Upíří deníky: Zášť


  • L. J. Smith
  • nakladatelství: Fragment
  • vydáno: 2010
  • počet stran: 240

ANOTACE NA BUX.CZ

"...Děsivá síla plná zášti napadla naše město. Touží všechny zahubit a pít jejich krev. Dokáží se Damon se Stefanem smířit a bojovat bok po boku proti něčemu ještě hrozivějšímu, než jsou oni sami? A dokážu to já?"


PODROBNÝ OBSAH

 Elena najde Stefana a Damona, jak proti sobě bojují. Postaví se na stranu Damona a bude chtít Stefana zabít. Oba si budou myslet, že ztratila paměť. Elena najde svůj deník a vzpomene si na lásku, kterou cítila ke Stefanovi.
Stefan, Elena a Damon
 Poté půjde pozorovat svůj pohřeb. U kostela začnou na lidi útočit psi. Damon a Stefan zachrání obyvatele Fell's Church. Oba bratři a Elena spolu začnou spolupracovat, aby našli příčinu divného chování u psů. Po delší době se k nim přidá i Bonnie, Meredith a Matt, kteří také zjistí pravdu o upírech. Všichni si budou myslet, že za tím útokem byl nový učitel dějepisu Alaric Saltzman.



ZBYLÝ TEXT PROZRAZUJE ZÁPLETKU I KONEC KNIHY, NEDOPORUČUJI ČÍST!

 Později se ukáže, že je jen badatel, který se momentálně zabývá mimosmyslovým vnímáním (já jsem to musela napsat, tohle sousloví se mi strašně líbí :D). Všech sedm se vypraví k hrobce Fellů, kde najdou kryptu. Tam bude duch Honorie Fellové, která je upozorní, že právě teď na zimním plese ve škole opět zaútočí psi. V kryptě je napadne šelma, takže na ples se vydají jen Bonnie, Meredith, Matt a Alaric.
Alaric Saltzman
 Šelma se změní v Katherine, která Stefana, Damona a Elenu přiváže ke zdi, aby je mohla zabít. Katherine jim bude vyprávět, jak napadla dívku Vickie Bennettovou v kostele, zabila Bonnieho psa Jang-ceho, hodila Stefana do studny, zabila Elenu v řece a poštvala psy proti zdejším obyvatelům města. Poté Katherine zmíní, že všechny usmaží na slunci, protože bez prstenů, které nosí, na něj nemohou chodit. Takže jim je Katherine vzala. Elena si všimne, že má povolené provazy, takže zaútočí na Katherine, které také vezme její prsten. Katherine v tu chvíli byla na slunci, takže zemřela a Elena též. Tentokrát se konal opravdový Elenin pohřeb.


RECENZE

 Tento díl se mi líbil mnohem víc, než dva předchozí. Hlavně je zajímavé, že se z hlavní hrdinky už ve třetím díle stal upír - přijde mi to trochu uspěchané, ale nestěžuju si.
 Obálka - mě se tyto obálky líbí. Obličeje mi na obálkách vůbec nevadí, ale jen když je ten člověk hezký! Tato má přestavovat Elenu-upírku, což se jim dokázalo vystihnout, jelikož v předchozím to měla být lidská Elena. Moc dobře a výstižně to oddělili. Jinak mi připadá tajemná a navíc jednoduchá.
 Děj mi přišel jednoduchý, ale zajímavě pojatý. Navíc se vyjasnily některé mezery v předchozích dílech, což je skvělé. Sice tuto spisovatelku nemám nejradši, ale nejhůř také nepíše - jen mi připadá, že tuto sérii protahuje jen, jak to jde. Anebo se nedokáže rozloučit s postavami, což se občas také stává. Mám postavy moc ráda a hlavně jde vidět, jak se Elena mění - už není taková mrcha.
Stefan, Elena a Damon
 Akce - tak ta se tam rozhodně najde. Zaprvé jste to měli čekat, jelikož to je kniha o upírech. Zadruhé to vidíte z anotace. A zatřetí to knihy od této spisovatelky obnáší! Ano, nějaké boje, spory a takovéhle věci tam rozhodně nechybí.
 Láska - takže od začátku je všem jasné o co jde. Damon - Elena - Stefan. Od začátku až do konce milostný trojúhelník, které zbožňuju, což už jsem jednou psala. A jestli to nevíte, fandím Damonovi...
Elena a Katherine
 Postavy. Elena, jak už jsem psala, už není tak namyšlená a zlá. Hodně se změnila, což je velká zásluha Salvatorových - spíše Stefana. Stefan - v seriálu ho moc nemám ráda, ale v knize naopak. Přijde mi pohodový a jeho velká laskavost a obětavost je v knize rozhodně plus. Damon - je také hodný, ale nedává to na sobě znát. Je takový, že se toho, že nebude zlý, bojí. Katherine - mrcha, ale mám jí radši než Elenu :D
 Jména - Elena, to jméno jsem nikdy neměla ráda a to nemyslím postavu, ale opravdu to jméno. Na to, že je hlavní hrdinka, má opravdu obyčejné a ne moc hezké jméno. Stefan - tohle se mi nelíbí ještě víc! :D Je to divný, ale většina jmen se mi vůbec nelíbí. Damon - je takový zlostný, ale také nijak zvlášť krásný...

Upíří deníky 4:
Temné shledání
-obálka
 Už vyšlo dalších několik dílů, takže napíšu jen anotaci na další čtvrtý díl, který nese název Temné shledání.
Zvítězí láska nebo žízeň po krvi?
Nová generace nemrtvých!
Tajemné síly promlouvají...
Záhadných úmrtí přibývá a šílenství se šíří...
Na pomoc přichází armáda nemrtvých...
"…snažím se předat poselství na záchranu našeho městečka, ale sama to nedokážu. Má existence je ohrožena, tak hledám pomoc v záhrobí. 
Dokážu se vykoupit ze spárů věčného temna?"
Hon na zlo začíná...

 Tak konečně k hodnocení: 7/10bodů. Docela jsem se překonala, protože takovéhle hodnocení dávám možná i u lepších, ale tenhle díl mě opravdu překvapil. Doufám, že nejsem jediná a také se mnou souhlasíte.

4 komentáře:

  1. Chcela by som si prečítať aspoň 1. časť - len tak zo zvedavosti 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně zkus! ;) není to nejlepší ani nejhorší, ale hlavně 1. díl nepatří mezi ty lepší.. :))

      Vymazat
  2. Ja som z Upírskych denníkov čítala prvé dva diely a vôbec ma to nezaujalo, seriál je lepší, i keď aj s ním to ide dole vodou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhasím, seriál je mnohem lepší ;) ...ale s knihou to ani nejde srovnávat, protože je úplně jiná:)) navíc první dva díly zrovna nepatří mezi nejlepší ;))

      Vymazat