sobota 23. března 2013

RECENZE Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic/Hansel and Gretel: Witch Hunters

Jeníček a Mařenka:
Lovci čarodějnic - obálka
Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic


  • akční, horor, fantasy, komedie
  • USA/Německo, 2013
  • režie: Tommy Wirkola
  • délka: 83 min





ANOTACE NA ČSFD.CZ

Mařenka a Jeníček
Jestli jste jako malí tuhle klasickou pohádku neslyšeli, tvůrci vám ji v průběhu úvodních titulků pro jistotu odvyprávějí. Pak už se ale jde na věc. Ocitáme se v typickém středověkém městečku, které sužují obvyklé dobové problémy, včetně únosů místních dětí, jež prý mají na svědomí čarodějnice obývající okolní hluboké lesy. Zdejší ochránce zákona (Peter Stormare) sice tvrdí, že na to stačí sám, ale očividně si lže do kapsy. Starosta proto pozve na záchrannou misi dvě celebrity, legendární lovce čarodějnic Jeníčka a Mařenku. Sourozenci se pustí po stopách únosců s vervou sobě vlastní a jejich práce brzy začne přinášet výsledky. Bohužel jiné, než jaké by si přáli. Zjistí totiž, že proti nim stojí síly mnohokrát mocnější než všechno, čemu museli doposud čelit. Navzdory Jeníčkově cukrovce (jako malý se jednou přejedl perníkem, chudák!) a Mařenčinu kostlivci ve skříni, o němž se nesluší mluvit, se pustí do boje proti mocné přesile, ale zda se i tentokrát dočkají šťastného konce, je ve hvězdách.
Hodnocení: 74%


PODROBNÝ OBSAH

Jeníček a Mařenka jako děti
 Pohádku Jeníček a Mařenka samozřejmě znáte - teď je tu nové zpracování pokračování jejich sourozeneckého příběhu, kdy se z nich stali lovci čarodějnic, když zabili jako děti první čarodějnici, která je unesla a chtěla je sníst.
Mina
 Teď je to Jeníčkova (Jeremy Renner) a Mařenky (Gemma Arterton) životní práce a jsou v tom skvělí, hlavně proto, že jsou imunní vůči kouzlům čarodějnic. Jsou známí, také dobře placení a navíc není rozumné se jim postavit do cesty.
 Tentokrát starosta (Rainer Bock) malého městečka Augsburg je najme, protože tam dochází k čím dál častějším únosům dětí. Potkávají mladou dívku Minu (Pihla Viitala) , která je obviněna z čarodějnictví šerifem Berengerem (Peter Stomare), ale Jeníček a Mařenka jí zachraňují, jelikož čarodějnice mají viditelné znaky, podle kterých se poznají.
Muriel
 Blíží se Krvavý Měsíc, který nastává jednou za generaci - což je Zatmění Měsíce, které slouží především čarodějnicím, které chtějí, aby byly imunní vůči ohně, který je jejich velikou slabinou. Šerif Berenger posílá několik stopařů v noci do lesa, aby našli unesené děti. Ty nachází zlá čarodějnice vyššího postavení Muriel (Famke Janssen).
 Jeníček a Mařenka poznávají také Benjamina (Thomas Mann), jejich nemalého fanouška jejich životního stylu.

ZBYLÝ TEXT PROZRAZUJE ZÁPLETKU I KONEC FILMU, NEDOPORUČUJI ČÍST!


Benjamin a Mařenka
Jenže má to i nevýhody - například, když byl Jeníček malý, tak ho čarodějnice předávkovala perníkem, takže si vždy musí píchat injekci (v dnešní době to známe jako cukrovku).

 Zjistí, že čarodějnice potřebují poslední dítě - dívku narozenou v dubnu - a poslední přísadu - srdce dobré čarodějnice - a mohou uskutečnit rituál. Čarodějnice zaútočí na městečko a unesou dívku. Mařenku zachraňuje Benjamin. Zraněného Jeníčka nalézá Mina, se kterou se poté i sblíží. Šerif a jeho poskoci budou chtít zabít Mařenku, ale troll Edward (Derek Mears) jí zachrání.
Edward
 Jeníček a Mařenka spolu nalézají svůj starý dům, kde také potkávají Muriel, která jim řekne, že jejich matka byla Velká Bílá čarodějnice a je zachránila spolu s otcem, ikdyž přitom zemřeli. Mařenku unese a Jeníček zjišťuje, že Mina je dobrá čarodějnice.
Jeníček, Mina, Mařenka a Ben
 Jeníček, Benjamin, Mina a Edward se vydávají do lesa k čarodějnicím, aby je zabili a zachránili Mařenku a všechny děti, což se jim samozřejmě povede. Mina umírá rukou Muriel. Sourozenci, Ben a Ed pokračují se zabíjením čarodějnic - jen těch špatných.

RECENZE


Mařenka a Jeníček
 Na film jsem si zašla do kina, čehož ani trochu nelituju. Film byl spíš vtipný, hláškami Jeníčka a Mařenky, než strašidelný - ale nebát se čarodějnic, jak vypadaly, by bylo zas nemožné.
 Sexy Jeníček a drsná Mařenka - prostě skvělá sourozenecká dvojka, kterou nikdo před ničím nezastaví. Nevím, jak vy, ale mě se totálně zalíbil Benjamin - takový roztomilý a ví, za čím si jít. Minu jsem až tak ráda neměla - nevím, co mi na ní tak vadilo, ale ani jsem příliš nepostřehla, co se s ní vlastně stalo. Edward byl skvělý troll, který má své názory a jentak nepřipustí, aby někdo ublížil holce, zvlášť Mařence.

 Čarodějnice byly opravdu děsivé, tím jak vypadaly - vlastně to bylo jediné, čeho jsem se na filmu obávala, jinak to bylo skvělý, i s tím strašidelným. Pak mi přišlo, že film byl ohromně krátký na to, kolik se tam toho stalo - hodně mě mrzelo, když byl konec, což se mi moc nestává.
Mina a Jeníček
 A hlavně se mi na filmu nejvíc líbilo, že byl originální - tedy pokud jste někde viděli pokračování pohádkového příběhu Jeníčka a Mařenky, kde se z nich stali lovci čarodějnic. A to taky myslím, koho by kdy napadlo, že se z nich tohle stane?
 Moc by se mi líbilo, kdyby se Mařenka a Benjamin dali dohromady, moc by jim to spolu slušelo, ikdyž si to nejspíš myslím jen já.

Mařenka a Jeníček
 Takže na film se podívejte, protože to doporučuji snad všem (ale to spíš proto, že se mi hodně líbil, než že by se líbil všem :D). Tak se na to koukněte, jestli máte rádi srandu, akci a toho trochu nechutnýho zabíjení a taky jestli Vám nevadí, že pak na tuto pohádkovou sourozeneckou dvojku budete mít rozhodně jiný názor, než před podíváním.
 Tak celkově hodnotím tento neotřelý a originální film 9/10bodů, které dávám překvapivě poslední dobou často. Ale to bude tím, že teď se koukám na pořád lepší a lepší filmové novinky.

5 komentářů:

  1. Úžasný film! Veľmi sa mi to páčilo! Hlavne herečka čo hrá Muriel je skvelá. Milovala som ju už v X-menoch 8P
    A celé to je také vtipné a akčné, proste super 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, Muriel byla skvělá ;)) vůbec jsem nečekala, že by to bylo až tak vtipný, hodně mě to překvapilo :)

      Vymazat
  2. určite mám v pláne si tento film pozrieť, ináč som čítala o herečke, ktorá hrá Marienku, že sa narodila so šiestimi prstami na oboch rukách a že jej to museli odstrániť. Taká malá zaujímavosť :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rozhodně na něj mrkni...je úžasnej! ;)) zajímavá zajímavost :D díky za komentář :)

      Vymazat
  3. Já s tebou souhlasím. Mařence a Benovi by to slušelo. ;)

    OdpovědětVymazat