neděle 14. dubna 2013

RECENZE Hunger Games: Aréna smrti/Hunger Games

Hunger Games: Aréna smrti
-obálka
Hunger Games: Aréna smrti


  • Suzanne Collins
  • nakladatelství: Fragment
  • vydáno: 2010
  • počet stran: 324
  • předloha pro: filmy Hunger Games (moje recenze)





VELICE DĚKUJI ZA RECENZNÍ VÝTISK OD NAKLADATELSTVÍ FRAGMENT!


ANOTACE NA FRAGMENT.CZ (odkaz)

Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hunger games začínají...

Reprodrozd
V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život.

Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska... Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?



PODROBNÝ OBSAH - obsahuje spoilery, zápletku i konec knihy


 Po vzpouře lidu na hlavní město Panemu Kapitol se rozhodla vláda učinit významný krok. Každý rok se pořádají Hunger Games, kde se v Den sklizně vyberou Splátci - jeden chlapec a jedna dívka v letech 12 až 18 let z každého ze 12 krajů.
Katniss a Hurikán
 Nacházíme se ve 12. kraji, kde také žije hlavní hrdinka Katniss Everdeenová se svou matkou a malou sestrou Prim. Na Dni sklizně je vybrána Prim, ale Katniss se za ní přihlásí dobrovolně. Jako kluk bude vybrán Peeta Mellark, kterého Katniss zná, protože jí dříve pomohl, když na tom byla špatně.
 Oba se rozloučí se svými rodinami a Katniss ještě se svým nejlepším kamarádem Hurikánem. Poté odjíždějí do Kapitolu, kde poznávají poznávají Haymitche, vítěze Hunger Games z 12.kraje,  který jim má pomoct, a také své vizážisty. Několik dní před samotnými hrami se všichni Splátci připravují na boj a zařizují si sponzory, kteří jim během her můžou pomoct. Peeta a Katniss předstírají zamilovanost vůči sobě, aby zaujali sponzory.

Katniss
 Všichni Splátci jsou převezeni do bojiště v podobě lesa. Ihned, jak boj začíná, několik hráčů umírá. Katniss utíká do lesa, aby našla úkryt a především vodu. Pár nejlepších se spojí, i s Peetou, a spiknou proti ostatním.
 Mladá Rue zachraňuje Katniss a uzavřou spojenectví, aby vůbec přežili. Skupinka nejlepších Splátců se utáboří a nahrne si všechny zásoby, které našli. Katniss jim zásoby zničí, ale Rue nachází mrtvou.

Katniss a Peeta
 Poté pořadatelé Hunger Games změní hlavní pravidlo - mohou být dva vítězové, ale jen ze stejného kraje. Katniss ihned vyhledává Peetu, ale zraněného, protože jí chtěl pomoct. Peeta pomalu umírá, ale nakonec dostávají léky.
 Už zbývá jen pár živých, ale do her pošlou psy, kteří všechny budou chtít zabít. Zbývají jen Katniss a Peeta, jenže předešlá změna pravidla je zrušena. Oba budou chtít spáchat sebevraždu, ale pořadatelé her je zastaví a vyhlásí je jako vítěze 74. Hunger Games a vrací se domů. Peeta zjišťuje, že Katniss do něj opravdově zamilovaná není, ale on ano, jenže stále musí hrát upřímnou zamilovanost, protože zneuctili hry, jinak by zemřeli.



RECENZE

 Kniha se mi moc líbila - byla akční, romantická a nebyla vůbec nudná. Jediné, co mě mrzelo, že jsem si knihu přečetla poté, co jsem viděla film, který je knížce na můj vkus až moc podobný. Kdybych neviděla film, tak bych byla neustále v napětí a všechno by se mi jevilo neuvěřitelně (v dobrém smyslu). Druhý díl si určitě, co nejdříve přečtu - rozhodně dříve než se podívám na film, podruhé tu stejnou chybu neudělám, ikdyž myslím, že jsem nepoučitelná :P :D


Peeta, Katniss a Hurikán
 Jména mi přijdou originální a pěkná, až na Hurikána, což se mi zdálo zvláštně přeložené. Ve filmu se jmenoval Gale, což také není zrovna nejlepší, ale stále lepší.
 Postavy jsem si všechny zamilovala. Katniss - chytrá, neřídí se pravidly a navíc myšlenkami podobná mě. Peeta - nerozluštitelná osobnost, která se nikdy nezdá být taková, jaká je. Nakonec Hurikán - příšerné jméno všechno neříká, ikdyž je kamarád, sám to tak cítit nemusí. Občas jsem si ani nemohla vybrat, kdo je z těch dvou lepší.


 Obálka mi přijde hezky jednoduchá a navíc opravdu k věci - znak reprodrozda, kteý byl zmíněný v knize. Navíc není okoukatelná (nejsem si jistá, jestli tohle slovo vůbec existujea nikde jsem podobnou neviděla, což se poslední dobou moc nestává.
základna Hunger Games

 Akce - tak snad o té je kniha, nebo ne? Hunger Games - název mluví za své. Romantika - tak nějaká ta láska se najde, dokonce i trojúhelník, které vidíme v každé druhé knize. Občas najdeme vtipné hlášky, které okoření vážnost knihy. Sci-fi, které především zařizuje funkčnost her, nám tu nesmí chybět - i když tam toho takového moc nenajdeme, pokud si v tomto žánru moc nelibujete.




 Knížku doporučuji těm, kteří mají rádi neotřelé akční příběhy, kde se v jejich situaci najde i láska a i v tomto napětí mají postavy čas na vtipy.
 Hodnotím 7/10bodů, které náhodně dávám stejné jako u filmu. Spisovatelka je určitě skvělá, ale ostatní díly musí být určitě lepší, tedy tak to bývá a tak to předpokládám :D

7 komentářů:

  1. Jedna z najlepších kníh. Ja som začala čítať knižku po česky a potom po slovensky a tiež som pozerala, že Hurikán a Gale sú tá istá postava? tuším, že aj nejaká iná postava mala iné meno v slovenčine než v češtine :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem to tedy pochopila tak, že Gale a Hurikán... tak asi ne :D děkuji za komentář ;))

      Vymazat
  2. Gale je Hurikán. :D Ty český názvy jsou někdy fakt děsný, ale kniha se mi fakticky líbila! Určitě si přečti další díl! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak jsem ráda, že jsem tu nešířila špatný informace :D ...mě se taky líbila, rozhodně si dvojku přečtu ;))

      Vymazat
  3. Tuhle knihu mám moc ráda a rozhodně se mi líbila více než film :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se taky líbila víc než film ;)) díky za komentář :)

      Vymazat
  4. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Přidejte se k úspěšným - Spojte se s více než 4,000,000 investorů a obchodníků ze 170 zemí

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat